*Nettavisen* Nyheter.

Tiltalen endret til overlagt drap for 43-åring i Kristiansand

Statsadvokat Leif Aleksandersen og den tiltalte kvinnens forsvarer, advokat Olav Sylte, under dag to av rettssaken i Kristiansand tingrett 13. november. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Foto: (NTB scanpix)

Påtalemyndigheten har endret tiltalen til overlagt drap for den 43 år gamle kvinnen som er tiltalt for å ha drept sin far og ekssamboer i Kristiansand.

14.01.19 09:59

– Vi var i kontakt med Riksadvokaten fredag. Det er besluttet å rette tiltalen fra første ledd til andre ledd, det vil si overlagt drap, sa statsadvokat Leif Aleksandersen i Kristiansand tingrett mandag, ifølge Fædrelandsvennen.

Kvinnen er tiltalt etter den gamle straffelovens paragraf 233. Mens første ledd gjelder forsettlig drap, omfatter andre ledd overlagt drap. Dermed øker strafferammen fra minst åtte års fengsel til inntil 21 år.

Psykopatiske trekk

Rettssaken er nå i inne i den siste uken, og mandag vitnet rettspsykiater Magne Tauler. Han fortalte at han ikke har snakket med den tiltalte kvinnen, kun lest dokumenter tilknyttet saken.

Dokumentasjon og observasjoner av kvinnen ligger til grunn for at han fastslår at sjubarnsmoren har flere personlighetsforstyrrelser og sterke psykopatiske trekk, ifølge NRK.

I spørsmålet om strafferettslig tilregnelighet har rettspsykiaterne samtidig kommet fram til at kvinnen antas ikke å være psykotisk – verken da hendelsene skjedde, eller da hun ble undersøkt av dem. Det konkluderes med at 43-åringen ikke hadde en betydelig psykisk lidelse.

Prosedyrer tirsdag og onsdag

Rettssaken startet i Kristiansand tingrett 12. november og var opprinnelig berammet helt fram til torsdag 24. januar. For flere uker siden ble det klart at saken etter planen avsluttes allerede onsdag denne uka. Prosedyrene starter tidligst tirsdag formiddag.

– Det blir oppstart av prosedyrer tidligst tirsdag formiddag fra aktor og sannsynligvis fra meg på onsdag, opplyser kvinnens forsvarer, advokat Olav Sylte, til NTB.

43-åringen er tiltalt for to drap begått med tolv års mellomrom. I 2002 ble kvinnens far funnet død i et badekar i sitt hjem i Kristiansand. Tolv år senere ble hennes tidligere samboer også funnet død, på et hotellrom i byen.

Nekter straffskyld

Da rettssaken startet for to måneder siden, svarte kvinnen nei på alle sju tiltalepunkter, som også omfatter tre tilfeller av neddoping av en ekskjæreste og for å ha brukt kredittkortet hans. Hun har også nektet å forklare seg under rettssaken.

Det ligger mange års etterforskning bak saken som nå nærmer seg en avslutning i Kristiansand tingrett. I løpet av den tiden har kvinnen vært gjennom tvungen rettspsykiatrisk observasjon.

Saken er svært omfattende. Dokumentasjonen er på hele 5.507 sider og materialet omfatter rundt 85.000 tekstmeldinger. Det har vært ført over 120 vitner.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag