*Nettavisen* Nyheter.

Tiltalt for folkemord vil ha familien til Norge

Charles Bandora Foto: (Interpol)

Nå vil Charles Bandora gå rettens vei for å slippe folkemord-tiltale i Rwanda.

17.09.10 06:45

I juni i år landet 57 år gamle Charles Bandora på Gardermoen. Han var da etterlyst gjennom Interpol for folkemord i Rwanda i 1994 da 800.000 Hutuer ble drept av Tutsier.

Etter at Bandora landet på norsk jord, kom utleveringsbegjæringen fra Rwanda til Justisdepartementet. Bandora skal ikke risikere dødsstraff hvis han blir utlevert til Rwanda. Derfor kan norske myndigheter sende ham tilbake. Nå vil Bandora gå rettens vei for å hindre utlevering.

– Her blir jeg godt behandlet, her er det rettssikkerhet og hvis det er mulig håper jeg å få beskyttelse i Norge og gjenforening med familien min, sier Bandora til NRK.

Skal ha oppfordret til drap
Etter folkemordene rømte Bandora til Malawi der han oppholdt seg i flere år. Der skaffet han falskt pass og norsk visum før han satte seg på flyet til Norge.

– Jeg ante ikke at jeg skulle til Norge, jeg bare måtte til Europa fordi jeg hadde problemer i Afrika, sier Bandora.

Ifølge tiltalen for folkemord i Rwanda hadde Bandora en ledende stilling i Hutupartiet «The Broad Based Government of National Unity» (MRND). Han skal selv ha oppfordret til drap på tutsier gjennom blant annet radio.

Selv hevder Bandora at han meldte seg ut av partiet i 1992 - to år før folkemordene i Rwanda, og at han aldri oppfordret til folkemord.

- Må ikke bli fristat
Bandoras forsvarer, Harald Stabell, mener at Bandora ikke kan utleveres.

- Det viktigste argumentet er at rettssystemet ikke tilfredsstiller europeiske rettssikkerhetsprinsipper. Selv om Rwanda ikke har dødsstraff mangler viktige ting som for eksempel retten til å føre egne vitner, sier Stabell til NRK.

Leder Børge Brende i Norges Røde Kors sier at Bandora, uansett om han blir utlevert til Rwanda eller ikke, må stilles for retten for det han angivelig skal ha gjort.

- Norge må ikke bli en fristat for personer som er tiltalt for folkemord, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.