Gå til sidens hovedinnhold

Tiltalt mann: - Jeg synes det er ekkelt at Haddy ikke er hundre prosent norsk

«Din frekke motbydelige halvape. Kom deg ut av landet. Jævla Nigger», skrev Christian Rosland på Facebook til NRK-kjendisen.

Nettavisen oppdaterer artikkelen.

«Gratulerer har du klart å ligge deg til permanent oppholdstillatelse» Hvorfor kan du ikke ta med deg familien din å flytte tilbake til Afrika. Hvorfor kan du ikke vise såpas respekt, det er ikke krig der dere kommer fra. Din frekke motbydelige halvape. Kom deg ut av landet. Jævla Nigger.»

Slik lyder meldingen som NRK-kjendis Haddy N`jie i oktober i fjor på Facebook.

Her kan du tipse Nettavisens journalist på mail, eller ring 02060. Vi legger til rette for kryptert kommunikasjon dersom ønskelig.

Tiltalte erkjenner straffskyld

Onsdag møter Christian Rosland i Oslo tingrett tiltalt for å ha kommet med hatefulle ytringer, hvor han erkjente straffskyld for de hatefulle ytringene.

Den tiltalte mannen erkjente også straffskyld for brudd på legemiddelloven, da han ved ett tilfelle var i besittelse av to jointer marihuana.

Så sent som i mars uttalte Rosland til Nettavisen at han ikke angrer ett sekund på uttalelsene.

I retten forklare Rosland at han følte han måtte sende hatmeldingen til Haddy.

- Det var ikke meningen at meldingen skulle gjøres offentlig. Det var en personlig melding til henne. Jeg følte jeg måtte sende meldingen fordi jeg syntes det var så fælt at hun ventet barn med Trond Giske, jeg kan ikke fordra ham, sa Rosland i sin forklaring.

- Ekkelt at Haddy ikke er helt norsk

- Men du sendte jo ikke meldingen til Giske. Hvorfor sendte du ikke meldingen til ham? spurte tingrettsdommer Geir Grindhaug.

- Jeg vet, det var litt skivebom. Men jeg synes det var ekkelt at de skulle ha barn sammen, rett og slett. Og det ble enda eklere da det ble kjent at Giske, som jeg synes er en ekkel mann, skulle ha barn med hun negeren.

- Det jeg synes er ekkelt med Haddy er at hun ikke er hundre prosent norsk eller hundre prosent afrikaner. Jeg synes det er ekkelt med blandingsraser. Jeg ønsket å uttrykke at ikke alle er like positiv til innvandring til Norge.

I retten forklarer Rosland også at han ikke har noe i mot europeiske innvandrere så lenge de ikke er muslimer. Han gjentar også at han ikke liker afrikanere, og begrunner det med at han opplever at de selger narkotika på hvert gatehjørne.

Haddy fikk massiv støtte

Da han møtte i retten onsdag ønsket han ikke å si noe til pressen, noe hans forsvarer Joar Berg Henjum også ba de fremmøtte journalistene respektere.

Etter hetsen i fjor høst Haddy enorm støtte i sosiale medier. I tillegg ga hun følgende svar til netthetseren:

«Denne så jeg ikke før nå.. Dette er aller første gang jeg får en sånn kommentar på fb-siden min, og det bekrefter det jeg alltid har ment: folk flest er ikke troll. Jeg kjenner ikke deg, Christian Rosland, det er kanskje like greit, men jeg lar kommentaren din ligge her, så ser alle at du finnes.»

Det var politiet selv som stod for anmeldelse av de hatefulle ytringene, så NRK-kjendisen møter ikke selv i retten.

1. desember la Haddy ut skjermdumpen av netthetsen på sin egen åpne Facebook-profil. Etter at media hadde satt søkelys på saken, og etter å å ha snakket med NRK-kjendisen, besluttet avdeling for hatkriminalitet i Oslo å etterforske saken.

Vil ha tilståelsesdom

I retten onsdag kom det frem at Rosland ønsker tilståelsesdom, noe som i normalt gir strafferabatt.

I avhør har Rosland forklart og erkjent de hatefulle ytringene, men stod fortsatt for uttalelsene, og kom i tillegg med flere lignende uttalelser til politiet.

- På bakgrunn av sakens karakter, det som ble sagt i avhør og den oppmerksomheten saken fikk mener jeg saken ikke egner seg for tilståelsesdom, sier aktor og politiadvokat Oda Karterud i Oslo politidistriks hatkrimavdeling.

Kommentarer til denne saken