Det nærmer seg desember, og tradisjonen tro har Tine kommet med sine juledekorerte melkekartonger. Og som vanlig er det både nisser og snø å se, samt elementer av folklore og folkeeventyr.

- Vi har på årets julekartonger valgt å løfte opp fjøsnissen: Den snodige, lille skikkelsen som har preget norsk jul i generasjoner. Illustrasjonene understøttes av små historier som setter fjøsnissene inn i en eventyrkontekst. Hver kartong har sin egen historie som fortelles både i billedlig og tekstlig form, og handlingene utspiller seg på en TINE-gård. Illustrasjonene er detaljrike som gjør at du kan oppdage nye elementer jo mer du ser på designet, sier direktør for kommunikasjon og samfunnsansvar i TINE, Lars Galtung, til Nettavisen, om bakgrunnen for valg av årets motiv.

- Har det rabla?

Og at folk har oppdaget elementene er nok riktig. Mange har fått med seg de nye motivene - og blitt både sjokkerte og sinte. For bildet på helmelka viser nisser og snødekt landskap, men også en ulv som tilsynelatende uler mot himmelen.

- På helmelken har vi brukt silhuetter av norske villdyr som ulv, gaupe og ørn som naturlige illustrasjoner i historien om den norske fjøsnissen, sier Galtung, som ikke svarer på om motivet også har en politisk baktanke.

Mange mener det er en hån mot bøndene, og flere har uttrykket sitt sinne og sarkasme - på Tines Facebook-side.

- Tipper norske bønder er storfornøyde med juledekoren på produktet sitt

- Tine støtter opp om leverandørene sine, ser jeg? Har det rablet fullstendig?

- Respektløst overfor de bøndene som sliter med disse dyra

- Er det tilfelle at dette bilde er å finne på melkekartongene til Tine? Hvis det i så fall er tilfelle så forlanger jeg som produsent at det fjernes! Dette er direkte en hån mot oss som driver med husdyr og utmarksbeite i distrikts-Norge!

Tine har selv bedt folk kommentere kartongene, og mange hundre har sagt hva de mener. Enkelte har også på eget initiativ meddelt selskapet hva de synes om motivet og har delt bilder av de nye melkekartognene. Andre har også brukt bilder av sau som er drept av ulv.

- Fjøsnissen bor på landsbygda

Ulve-debatten har det siste året gått varmt for seg, mellom de som er både for mer ulv, bevaringen av den bestanden som er i landet og de som vil hindre at ulven trekker til nye områder og redusere bestanden.

Les mer: Bøndene reagerer kraftig på ulvejaktstans – ber Helgesen fatte nytt vedtak

Særlig bøndene har vært i harnisk, og vist til en rekke tilfeller av sauer som er revet i hjel av ulv.

Dermed får også Tines slagord «På lag med bonden» gjennomgå i kommentarene.

- Hei Tine, jeg vil så gjerne dele min sure mine. Dere påstår at dere er på lag med bonden, men tenk dere har plassert ulv på deres egen melk. Dette er en provoserende sak da ulven påfører bonden alvorlige tap. Og til alle dere som velger å tenke Buhu.. jeg handler heretter kvalitet fra Q

- Ser at årets juledekor på melkekartongene er ute i butikk. Må si at jeg er utrolig skuffet over valget dere har gjort på Tine helmelk, hvor det sitter en ulv og uler. Dette er så lavmål i forhold til den uenigheten det er i landet rundt en kontroversiell rovdyrpolitikk. Trodde dere i Tine var 100% avhengig av å spille på lag med bonden og melkeprodusentene her i landet. Bonden som har fått tredd en rovdyrpolitikk nedover øra, og må leve med utfordringene ulven gir hver eneste dag. Da burde det bare mangle at ikke dere i Tine støtter opp om produsentene deres! Skam dere!! Her i huset blir det boikott av Tine produkter!

- Enkelte kaller det en hån mot bøndene, og stiller spørsmål ved uttrykket om at Tine er på lag med bonden. Forstår dere at folk reagerer?

- Da tolker man denne historien litt langt, vil vi si. Dette er en fortelling om den norske fjøsnissen som også sier noe om melkegårdenes historie i Norge, om plikter og oppgaver, om hardt arbeid og om høytidsfester. Dyrene er et element i en større fortelling hvor fjøsnissen er hovedperson. Fjøsnissene bor så vidt vi kjenner til ikke i byer, men på landsbygda med kuer, bønder og norske villdyr, sier Galtung.

Les også: Én ulv står bak nesten én tredel av årets sauedrap

Boikott og motsvar

Og det er flere som sier de vil boikotte Tine-melk så lenge kartongene har ulve-motiv.

- Snakk om å skyte seg selv i foten ... Blir ikke kjøpt ett Tine-produkt av denne husstanden før ulven er fjernet fra melkekartongen.

- Da var det slutt på å kjøpe Tines produkter. Snakk om hån mot den norske bonden å ha ulv på melkekartongen. Skam dere!!!!!

Men ulvedebatten er ikke ensidig, og etter kort boikott-tid i sosiale medier, har også forkjempere for ulven stått frem.

- Her går jeg fra Q-melk til Tine, fordi dere støtter mangfold og norsk natur! Fantastisk, Tine!

- Gratulere med fine melkekartonger.

Uansett om man velger Tine eller andre - melkekartongene er produsert, og vil bli å finne i butikkene en stund fremover.

- Dette er en del av vår juledesign som vil være på melka frem til årsskifte, bekrefter Galtung.

Og så er det også de som synes debatten har gått for langt:

- Jeg et absolutt ikke for rovdyr i Norge!! Men så mye engasjement på grunn av bilder av rovdyr på en melkekartong, ja jaggu har vi det bra her på berget om dette er noe å få hysteriske anfall for. Ta dere nå sammen da.