RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tips mot bjørneangrep

Sist oppdatert:
Det blir stadig flere bjørn i Norge. Her er rådene dersom du møter en av dem.

Hele 71 forskjellige bjørn befinner seg i dag i Norge. Nå gir Norsk institutt for naturforskning (NINA) ut informasjon som blant annet sier hvordan man skal reagere dersom du møter en av dem.

– Hensikten er å gi vanlige folk som bor eller som er turister i områder med bjørn, råd om hvordan håndtere bjørn, sier rovviltforsker Scott Brainerd ved Norsk institutt for naturforskning (NINA) til Nettavisen.

Brainerd har selv stått ansikt til ansikt med bjørn. I samarbeid med det svenske Viltskadecenter og Bioforsk Svanahovd har han vært med å lage DVD-en «Å leve med bjørn».

Unngå bjørnen
En rapport som Bioforsk offentliggjorde i vår viser forekomster av bjørn i fylker fra Oppland og nordover. Ifølge Brainerd er sjansen for å møte en bjørn stadig større. Derfor er det viktig å vite hvordan man skal oppføre seg i nærheten av dem.

- Det viktigste er å prøve å unngå situasjoner der man treffer bjørn. Dette gjelder særlig de som har hytter i bjørneskoger. Bjørn er veldig glad i mat og lokkes ofte til matlagre. Man bør derfor gjøre søppel og matrester utilgjengelige for bjørn, sier Brainerd.

Er man ute og går bør man også forsøke å forebygge et møte med en bjørn.

– Man bør lære seg å kjenne tegn på at det er bjørn i nærheten. Lær å kjenne igjen bjørnespor og bjørneekskrementer. Dersom man kjenner lukten av råttent kjøtt bør man gå i en annen retning, sier han.

Unngå øyekontakt
Skulle man først stå ansikt til ansikt med en bjørn bør man forsøke å beholde roen.

- Forsøk ikke å overraske bjørnen. Dersom bjørnen vet at du er der så gi deg til kjenne ved å snakke rolig, ikke løp og ikke rop høyt. Dersom bjørnen er nærme så rygg unna, vend kroppen til siden og unngå øyekontakt, sier Brainerd.

Han understreker at det faktisk stort sett ikke er farlig å møte bjørn hvis man oppfører seg riktig:

– Skandinaviske bjørn er veldig snille sammenliknet med bjørn andre steder i verden. I de aller, aller fleste tilfeller der noen har møtt bjørn, har bjørnen trukket seg. De gangene bjørnen ser ut til å angripe dreier det seg ofte om en såkalt skinnangrep, altså at den trekker seg i siste øyeblikk, sier han.

Har bjørnen likevel bestemt seg for å angripe, bør du legge deg ned med sekken på.

– Legg deg flat på ryggen eller i fosterstilling, anbefaler Brainerd.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere