Gå til sidens hovedinnhold

Tispe eller politimann?

Norges øverste domstol skal avgjøre om politihunden Vera er offentlig tjenestemann, eller ei vanlig tispe.

Møt hunden Vera av rasen Malinois. I dag er hun pensjonert fra kanskje Norges farligste hundeyrke: Politihund.

I juni skal Høyesterett avgjøre om Vera er å anse som offentlig tjenestemann, eller om hun bare er ei tispe uansett hvem hun jobber for.

Det mener nemlig den 30 år gamle mannen som denget løs på Vera da polithunden bet seg fast i ham under en pågripelse. Polititjenestemenn er etter loven beskyttet av straffelovens paragraf 127. Lovparagrafen sier at en person som med vold forsøker å hindre en offentlig tjenestemann i sin tjenestehandling (i dette tilfelle en pågripelse) kan straffes med inntil 5 år.

Påtalemyndigheten ønsket også 30-åringen dømt etter denne paragrafen. Riktignok hadde han ikke utøvd vold mot en politimann, men mot Vera.

Fikk panikk
- Faktum i saken er veldig rent. Han gjorde ingenting mot tjenestemann. Dette var en sak mellom hunden og arrestanten, sier mannens forsvarer i Høyesterett, Berit Reiss-Andersen, til Nettavisen.

- I retten uttalte han riktignok at han slo som en panikkreaksjon, men det berører jo ikke det prinsipielle spørsmålet. Selv om du i panikk slår løs på en offentlig tjenestemann så blir du dømt. Det er likevel en annen situasjon når du har å gjøre med en knurrende hund, sier hun.

For politihunden Vera var langt fra noe passivt offer for mannens voldsutøvelse. Natt til 19. mai 2007 hadde hun og hundeføreren rykket ut til et mulig innbrudd i Strømgaten i Bergen. Der ble 30-åringen observert mens han forsøkte å bryte seg inn en dør. 30-åringen la på sprang, og Vera og hundeføreren tok opp jakten. Hundeføreren ropte at mannen måtte stoppe. Hvis ikke ville han slippe hunden. Advarselen gikk ikke hjem. Mannen fortsatte å løpe. Vera ble sluppet fri fra hundebåndet. Kort tid etter satte hun tenna i armen på 30-åringen.

Ble frikjent
«I Vestre Strømkai så tjenestemannen at hunden hadde innhentet tiltalte og bitt seg fast i tiltaltes arm. Tiltalte slo og sparket til hunden for å komme seg løs» står det i dommen fra Gulating lagmannsrett. Tjenestemannen la 30-åringen i bakken. På kommando slapp Vera taket, og la seg ved siden av tiltalte for å holde vakt. Også i denne situasjonen slo og sparket 30-åringen etter Vera. Noe som førte til at Vera bet ham i magen.

I både tingretten nektet mannen straffeskyld etter paragraf 127. Han forsøkte aldri å forhindre at han ble arrestert, men å komme seg unna den aggressive hunden. Spesielt fikk han panikk fordi hunden bet den samme armen som hadde blitt hardt kvestet i en sprengningsulykke noen måneder tidligere.

Både tingretten og lagmannsretten har frikjent mannen. Nå har påtalemyndigheten altså anket saken til Høyesterett for å få mannen dømt for vold mot tjenestemann.

Nettavisens kunnskapsquiz: Vinn en iPod hver dag

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot