Gå til sidens hovedinnhold

Titten Teis stemme har stilnet

-Dette er en hilsen fra alle barn i Norge, og barnet i meg, sa Anne Marit Jacobsen da mammaen til Titten Tei ble begravet tirsdag.

Ute var det gnistrende kaldt og vakker vintersol. Inne spilte Arve Tellefsen «Våren» av Edvard Grieg og Benedicte Torget fremførte «Summertime».

Så ble da Birgit Strøm Lyng også omtalt som varm, raus og engasjert. En sterk kvinne som var så viljesterk og vital at ingen rundt henne forsto at hun var alvorlig syk før 10 dager før jul. 11. januar gikk Birgit Strøm bort, 75 år gammel.

Birgit Målfrid Strøm Lyng, som hennes fulle navn var, er en bauta i norsk barnekultur, og var det lenge før hun kom på TV i 1970.

- Hører stemmen din fortsatt
Mammaen til Titten Tei og Teodor skapte to figurer hele den oppvoksende skare av barn i på 70- og 80-tallet hadde et nært forhold til, enten det var i samspill med Sjonkel Rolf eller med onkel Lauritz.

For mange nordmenn var hun to dukker, men for døtrene Nina og Selma var Birgit Strøm Lyng først og fremst deres mamma og mormor til deres barn.

- Vi hører stemmen din fortsatt – hele tiden. Du var en sterk kraft i våre liv, og vi vet at du betydde mye for mange mennesker. Men det var så mye du fortsatt ønsket å gjøre, sa de.

I en vakker og enkel felles tale berettet de om en mor som gjennom sitt engasjement og oppdragelse ga dem en oppvekst utenom det vanlige, som beveget dem med sitt livsmot og alltid forsto at små barn også har egne tanker og opplevelser som bør lyttes til.

- Genialitet
Birgit Strøm ble født inn i en kunstnerfamilie på Ekeberg og begynte selv sin karriere som dukketeaterspiller etter endt utdannelse i Praha der hun en kort periode var gift med en tsjekkisk diplomat.

Teodor og Titten Tei var ikke bare figurene som stilte spørsmålene barn undret seg over eller ikke visste de burde stille, de var også et arbeidsredskap for Strøm i NRK til å engasjere andre dukketeaterskuespillere.

Hun kjempet for dukketeaterets levevilkår og profesjon og formidlet via dukken store tema på en slik måte at de fleste omtalte Titten Tei som han skulle vært en levende person.

- Hun hadde en genialitet i måten hun nærmet seg spørsmålstillingene, sa lederen for barne- og ungdomsavdelingen i NRK, Kalle Fürst i sin tale.

Sjokidorisei
Gjennom uttrykk som«sjokidorisei» og «brumm, brumm» fanget Strøm tidsånden og barns forståelse og hengivenhet. Bare en uke før hun ble syk var hun ute og holdt forestillinger med bamsen Teodor.

Naturlig nok var mange av Strøms NRK-kolleger møtt opp i begravelsen, deriblant Ada Haug, Geir Børretzen og Vidar Lønn-Arnesen. Flere skuespillerkolleger var også til stede. Minneordene var derfor også mange.

Foruten Arve Tellefsens fiolin, leste Anne Marit Jacobsen fremførte dikt av Inger Hagerup og Hans Børli i en kirke som var fylt av fargesprakende blomster og hilsener før Evert Taubes «Nocturne» fremført av organist Colin Smith ledet begravelsesfølget ut av kirken.

Reklame

Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk