RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Gorm Kallestad (SCANPIX)

Tjener 10.000 på én ekstravakt

Sist oppdatert:
Norske leger får 10.000 kroner for én ekstravakt og jobber med tilsvarende én i promille.

Lørdag 5. Juni skrev Dagens Næringsliv at norske leger ofte jobber 26 timer i strekk – noe som den finske medisinprofessoren Olli Meretoja sammenligner med å jobbe med 1,0 i promille.

Onsdag skriver DN at legene tjener rundt 10.000 kroner på én ekstravakt.

Nå er legenes lange vakter er i ferd med å bli det store stridstemaet i de pågående lønnsforhandlingene mellom Legeforeningen og arbeidsgiverforeningen Spekter.

Kan ikke fortsette
Viseadministrerende direktør i Spekter, Anne-Kari Bratten, sier til DN at de ikke kan gå inn i en ny tariffperiode med legenes overtidsordning.

Mens sykepleiere og annet helsepersonell går i turnuser, har legene fast arbeidstid på dagtid. Etter klokken 17 går arbeidstiden over i såkalt «vakt». Slike vakter strekker seg til neste morgen, og er ofte på mellom 19 og 26 timer.

En lege som tar på seg en ekstravakt tjener rundt 10.000 kroner på dette. I snitt mottar sykehuslegene årlig over 200.000 kroner på vakt- og overtidsbestemmelsene.

Ledelsen må ha styringen
Spekter krever at sykehusledelsen skal bestemme premissene for legenes arbeidstid, basert på driftsopplegget og behovet på det enkelte sykehus.

Bratten vil åpne for at legene kan gi planlagt behandling etter klokken 17, for å utnytte medisinsk utstyr og sykepleierkapasiteten best mulig. Spekter vil ikke la legene bestemme selv om de skal jobbe kveld, og dermed bestemme prisen selv. Alt arbeid etter klokken 17 som ikke er vakt, må sykehusene i dag betale veldig mye for, mer enn det dobbelte av ordinær timelønn, opplyser Spekter.

Vil svekke legene
Bratten avviser samtidig at Spekter vil ha legene over i turnusordninger på linje med sykepleierne.

- Legene har en unik posisjon på sykehusene, der alle venter på legen. Sykepleierne venter på legen. Pasienten venter på legen. Pårørende venter på legen. Vi har en hel yrkesgruppe som er helt utenfor arbeidstidssystemene som gjelder for alle andre i helsevesenet, sier Bratten.

Ikke unormalt høy ekstralønn
- Hvorfor kommer folk til sykehusene? Jo, for å få god legebehandling. Det er veldig spesielt at Anne-Kari Bratten stiller spørsmål ved legens posisjon, svarer leder Hege Gjessing i Yngre legers forening (Ylf ) til DN.

Hun bekrefter at leger får godt betalt for å jobbe ekstra. Samtidig påpeker hun at lønnen ikke er unormalt høy til å være overtidsarbeid på nattetid.

Gjessing understreker dessuten at det er liten rift om de ledige vaktene. Hun mener at det bør være greit at legene får godt betalt for å ta på seg ekstrajobber.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere