RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tjener 200.000 kroner mer på å være syk i stedet for arbeidsledig


SYKEPENGER: Professor Simen Markussen mener sykelønnsordningen bør endres slik at det ikke lønner seg å være syk.
SYKEPENGER: Professor Simen Markussen mener sykelønnsordningen bør endres slik at det ikke lønner seg å være syk. Foto: Paul Weaver (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Verken Nav eller forskerne tviler på at folk utnytter systemet.

Antall personer som mottar maksimale sykepengeutbetalinger, altså i ett år, har steget i takt med arbeidsledigheten i de mannsdominerte industri- og anleggsyrkene på Sør- og Vestlandet, skriver NRK.

Det viser en ny rapport fra Nav som sammenligner antall arbeidstakere med maksimale sykepengeutbetalinger i tiden før og etter oljekrisen. Mens økningen er svak blant kvinner, mottok hele 21 prosent flere menn i Hordland, Rogaland og Agder-fylkene sykepenger i løpet av våren 2015 sammenlignet med våren 2013.

Les også: Nav-konklusjon: Arbeid er god medisin for psykisk syke
Les også: Anniken Hauglie: - Det er ikke fritt frem i Nav

Ekspertene mener økningen delvis kan forklares med at det lønner seg økonomisk å motta sykepenger sammenlignet med dagpenger som arbeidsledig. Forskjellen ligger på rett over 200.000 kroner i løpet av et år.

– En av flere mulige forklaringer på økningen jeg har funnet, kan være at sykepenger gir høyere utbetalinger enn dagpenger. Hvis du er sykmeldt, og bedriften melder om omfattende nedbemanning, vil du gjerne ha mindre insentiv til å friskmelde deg, fordi du da vil risikere å bli sagt opp og gå over på dagpenger med betydelig lavere utbetalinger, sier Ivar Lima, rådgiver i Nav.

Les også: - De har sett på Nav som en nyttig pengemaskin
Les også: I år bruker Nav nær én milliard på konsulenter

Saken fortsetter under bildet.

Professor Simen Markussen.

Verken Nav eller forskerne tviler på at det finnes folk som utnytter systemet. Samtidig påpeker flere at usikkerhet rundt egen jobbsituasjon kan være såpass belastende at det gir utslag i sykemeldinger.

– Det kan jo være at det stresset man står i gjør en syk, og at det ikke er spekulasjon. Men en mulig forklaring på økningen i tallene kan være at folk blir sykmeldt fordi det er gunstigere betalt, sier professor Simen Markussen til NRK.

Les også: Nav får ikke lenger stanse sykepenger over natta

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere