RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tjente 10 milliarder på regnefeil

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Huseiernes Landsforbund ber stømkundene kreve penger tilbake etter en regnefeil i vinter.

Nye avgifter på CO2-utslipp sendte strømprisen i været på den nordiske kraftbørsen Nord Pool i vinter, der man importerte store mengder kullkraft fra kontinentet. Men utslippskvotene var altfor høyt priset – på grunn av en regnefeil, melder TV 2 Nyhetene. Da tabben ble oppdaget for en uke siden sank strømprisen over 20 prosent.

Etter at regnefeilen ble avslørt, falt markedsprisen på strøm med godt over 10 øre per kilowatt time.

En tusenlapp per forbruker
I vinter har vanlige husholdinger brukt omlag 10.000 kilowatt-timer. Dersom prisen har vært 10 øre for høy - har man da betalt en tusenlapp for mye for strømmen. Dette er penger vi må kreve tilbake, mener Huseiernes Landsforbund.

- Sjokkert
- Jeg ble først sjokkert. Dette er helt utrolig, sier Peter Batta, administrerende direktør i forbundet. Han sier en tilsvarende feil innen vann- og avløp straks hadde ført til tilbakebetaling. På det feltet er det nemlig lovhjemlet. Slik er det ikke innen kraftsektoren.

Tjente 10 mrd. kr
Men selv om strømselskapene ikke har plikt, har de råd til å betale tilbake. Hittil i år har de tjent 10 milliarder kroner på regnefeilen ifølge TV 2.

Ber forbrukere klage
Stortingsrepresentant Ingrid Heggø mener forbrukerne bør klage. Hun har gått inn for at strømavtaler skal omfattes av forbrukerkjøpsloven, for å gi strømbrukerne en bedre beskyttelse.

Nord Pool avviser feil
Hos den nordiske kraftbørsen Nord Pool avviser de imidlertid at det har skjedd en regnefeil.

- Dette var den reelle prisen i vinter, styrt av tilbud og etterspørsel. CO2-biten var et reelt element i dette, sier han til TV 2 Nyhetene.

Flere selskaper innrømmer imidlertid at de har feilberegnet CO2-utslippene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere