RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tjern sporløst forsvunnet

Foto: Kjell Åge Norbeck
Sist oppdatert:
Her var det tidligere et frodig ferskvannstjern ved toppen av Ulriken. Nå er det borte vekk. Se bildene.

(iBergen.no) Det lille vannet lå speilblankt like nedenfor toppen av Ulriken senest i slutten av april. Men få måneder senere er tjernet nå forsvunnet. Tilbake ligger den knusktørre steinbunnen blottlagt.

Årsaken til den mystiske forsvinningen kan være en usedvanlig varm og tørr juni-måned.

- Det har bare vært 24 millimeter nedbør hittil i juni, og 20 av dem kom i løpet av én time natt til forrige lørdag. I tillegg har gjennomsnittstemperaturen ligget 2,8 over normalen for denne måneden. Så det er nok en kombinasjon av lite nedbør og at vannet har fordampet i varmen, sier Storm-meteorolog Roar Hansen til iBergen.no.

Den teorien støtter byfjellsforvalter i Bergen kommune, Jan Robert Brandsdal.

- Hm. Ja, dette var litt merkelig. Jeg har aldri sett at tjern helt har tørket bort. Riktignok kan vannstanden synke litt om sommeren, men dette var nytt. Det er nok været som er årsaken. Jeg kan ikke tenke meg at det skyldes noe annet enn mangel på nedbør, sier en overrasket Brandsdal.

Det tomme tjernet måler ti meter i bredden og mellom fem og ti meter i lengden. Dybden er rundt en halv meter, og antall liter som har forsvunnet er 25-50.000, ifølge beregninger gjort ved matematisk institutt på Universitetet i Bergen.

Holder tørkeperioden fram, kan det ta tid før tjernet fylles opp igjen.

- Det er ingenting å gjøre med. Jeg har jo hørt at det i nabokommunene begynner å bli vannmangel, men jeg har ikke forutsetninger for å si om dette er et tegn på hvordan vannforsyningen i Bergen vil påvirkes, sier Brandsdal.

- Man kan nok ikke skylde på klimaendringer i dette tilfellet, og det er ingen grunn til bekymring. Her snakker vi mer om naturlige svingninger. I slutten av neste uke viser prognosene at et lavtrykk vil komme innover Bergen. Da vil det tjernet fylles opp igjen, spår meteorolog Hansen.

Hvor tror du tjernet har tatt veien? Si din mening under.

Les flere nyheter på iBergen.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere