*Nettavisen* Nyheter.

Tjomlid skaper debatt: - Jeg er overlykkelig over at vi lever i et samfunn hvor terror er mulig

DEBATT. Gunnar Tjomlids Facebook-status og -kommentar, har igjen skapt debatt. - Ukontroversielt utsagn, mener han selv. Foto: Alexander Winger (Mediehuset Nettavisen)

Gunnar Tjomlid mener de fleste er enige med han.

21.12.16 08:17

Blogger og foredragsholder Gunnar Tjomlid har igjen skapt furore på sosiale medier, etter at han tirsdag la ut en status på sin Facebook.

«- Terror er et angrep på vår frihet!" er kampropet til politikere som ønsker å innføre lover, overvåking og restriksjoner som er alvorlige angrep på befolkningens frihet.»

Lenger nede i kommentarfeltet på sin egen status, har Tjomlid skrevet:

«Jeg er overlykkelig over at vi lever i et samfunn hvor terror er mulig å gjennomføre. Et samfunn hvor terror ikke var mulig, ville være et helvete å leve i. Jeg er også sjokkert over at det begås så lite terror, når det strengt tatt er så enkelt.»

LES også: Dødstallet stiger til tolv etter angrep mot julemarked

Sterke reaksjoner

Det har fått mange til å reagere. En av dem som har delt Tjomlids kommentar er skribent og artist Kjetil Rolness.

«Folk reagerer så forskjellig på terror, skriver Rolness, og har fått over 400 likes og en rekke kommentarer. Mange av dem går på at Tjomlid mangler respekt for ofrene for Berlin-angrepet mandag, andre ironiserer over Tjomlid som meningsbærer.

«Glad for at det er mulig å gjennomføre terror? Må vel være årets mest regressive kommentar? Tenk å ha så lite respekt for de som er ofre for terror. Saken er jo at terror kan gjennomføres i både diktaturer og demokratier.»

«Alle vet jo at mye terror gjenspeiler et åpent og fritt samfunn. Jo mer terror desto friere samfunn. Terror er bra! »

«Det sier mye om Tjomlid at han er sjokkert over at det begås så "lite" terror. Men det stemmer overens med meningene hans forøvrig; han ser ut til å mene at et høyt antall mennesker (særlig oss som er på høyresiden) er onde, menneskefientlige og uten respekt for menneskeverdet. Om man først tror så ille om sine medmennesker, er det kanskje ikke rart han mener det begås "lite" terror.»

LES også: Ironisk blogginnlegg av Gunnar Tjomlid om innvandring fikk leserne til å klikke

Klikk på bildet for å forstørre.

DEBATTANTER: Gunnar Tjomlid og Kjetil Rolness.

- Ukontroversielt

Overfor Nettavisen utdyper Tjomlid hva han mener med statusen han postet.

- Jeg synes det er en ukontroversiell uttalelse, det er en reaksjon på det jeg har lest politikere sa i dag, at dette er et angrep på vår frihet. Det hører vi hver gang det er en terroraksjon. Da vil politikere innføre flere restriksjoner på folks rettigheter.

- Det er en tragedie når det skjer terror. Men skal det være klin umulig å gjennomføre terror, fordi alt er så overvåket at man ikke har noen form for frihet? Det er et mye verre samfunn enn at noen kan misbruke friheten.

Ironisk blogginnlegg av Gunnar Tjomlid om innvandring fikk leserne til å klikke Tjomlid overrasket over enorme lesertall

Han mener det i stor grad er hans egen kommentar på det opprinnelige Facebook-innlegget, er det folk reagerer på.

- Men selv den ser jeg ikke er kontroversiell.

LES også: Rolness: - Tjomlid demoniserer meningsmotstandere
OG her: Tjomlid og Rolness angriper hverandre i voldtektsdebatten


Bedre føre var-prinsipp

Han mener de fleste er enige med han, og sier han selv er overraskende over hvor stor aksept det er for å godta innskrenkninger i samfunnet.

- Man innfører lover som hele tiden ligger et steg bak terrorister. Man kommer ikke terrorismen til livs, man innskrenker bare alle andres frihet. Det er viktig at myndighetene har en viss kontroll på høyreekstreme eller radikale islamister, men da er det en konkret grunn til mistanke. Da er det ikke snakk om å innføre lover som rammer den jevne borger, som et bedre føre var prinsipp.

Han avviser de som mener at han skrev statusen på Facebook, dagen etter nok et angrep i Europa, for å få oppmerksomhet.

- Det var i dag jeg leste politikere som sa det er en trussel mot vår frihet. Det er min kontekst.

Julemarkedet i Oslo sentrum: - Ingen trusler mot oss Facebook har aktivert Berlin-sikkerhetssjekk
HTML EMBED
embedNAvideo("162-9V7Fox4mII4uy6Nq7Q", false)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag