RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tømmer truet Kongsberg

Sist oppdatert:
15.000 kubikk tømmer truet torsdag med å knuse bruene i Kongsberg. Se video.

Bruene langs Numedalslågen risikerte enorme skader dersom tømmeranlegget i Flesberg hadde rast ut i elva.

- Det er et tømmeranlegg i Flesberg som står i fare for å rase ut i elva, ca. 15.000 kubikk tømmer. Og det er veldig dumt når elva er så stor, sa operasjonsleder Jon Sverre Thorset ved Søndre Buskerud politidistrikt til Nettavisen torsdag morgen.

GRATIS OPPSETT: Følg utviklingen på mobilen

Politiet kalte derfor inn ekstra mannskaper fra Heimevernet og Sivilforsvaret. Torsdag ved 13-tiden var mye av tømmeret sikret.

- Sånn det ser ut nå har vi fått sikret det slik at det ikke går nedover. De holder på der fortsatt, men det er ingen overhengende fare. Vi har fått sikret det meste, og det var i grevens tid. For nå ser det ut som om elva går ned litt, og det var da det ville vært farlig, sier Thorset.

Unik tjeneste: Sjekk været på mobilen

- Da går det galt
Politiet fryktet at tømmeret ville føre til store ødeleggelser nedover elva, ifølge Laagendalsposten.

- Det er fare for bruene som det ikke er noen klaring under, og hvis de får tømmer i tillegg så går det galt. Dette gjelder bruer både i Kongsberg og andre steder nedover Numedalen, sa Thorset til Nettavisen.

Han opplyste at det allerede var tatt i bruk maskiner, i tillegg til at folk prøver å komme seg ut i båter for å sikre tømmeret.

- Det jobbes febrilsk oppe der nå, sa operasjonslederen.

Onsdag ble Myntbrua og Nybrua i Kongsberg sentrum stengt på grunn av flommen. Bruene er fortsatt stengt.

Les også: Tapte for vannmassene

- Trenger 400-500
Men det er langt fra bare tømmeret fører til problemer i forbindelse med de store vannmassene. Så politiet trenger mye hjelp.

- Vi trenger nødvendigvis ikke alle med en gang, men trenger masse folk som vi kan bruke de nærmeste døgnene. 400-500 stykker håper vi at vi kan få lov til å bruke fra Heimevernet og Sivilforsvaret, sier Thorset.

Få oversikt: Disse veiene er stengt

Utfordringene står i kø fra Kongsberg og videre oppover Lågen.

- Vi trenger folk til alt fra vakthold, til farlige rasområder, veier som er sperret og som må jobbes med og i det hele tatt folk som kan ligge og vente hvis det skjer noe stort, sier Thorset.

Frykter ras
Redningsmannskapene frykter blant annet at det skal gå ras.

- Det vi tror kan skje er at det går ras og at vi må evakuere flere mennesker. Værprognosen er dessuten dårlig, sier operasjonslederen.

Onsdag kveld måtte to personer evakueres i Kongsberg.

- Men det er ikke gått noen hus foreløpig, sier Thorset, som ber folk være forsiktige:

- Folk må holde seg langt unna elvebredder og passe på unger, og være obs på rasfarlige områder. Det er også viktig at de melder fra hvis det går ras eller man ser at det er andre farer som folk trenger å vite om, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere