*Nettavisen* Nyheter.

To av fem tar ikke pappaperm

Foto: Sara Johannessen / SCANPIX (Scanpix)

Nær 40 prosent av alle nybakte fedre tar ikke ut pappaperm. Les hvorfor.

23.02.08 13:20

Torsdag foreslo Likelønnskommisjonen en tredeling av foreldrepermisjonen, men tall fra SSB og NAV viser at det er svært lang vei å gå før alle norske menn er hjemme med sine nyfødte barn.

Årlig fødes det nær 60.000 barn i Norge, men over 20.000 fedre tar likevel ikke betalt pappapermisjon. I 2006 var det bare i overkant av 35.000 menn som fikk foreldrepenger.

Ikke rett på perm
- Tallet stemmer godt i forhold til hvor mange menn det er som ikke har rett til pappaperm, sier mannsforsker Jørgen Lorentzen ved Universitetet i Oslo til Nettavisen.

- Ni av ti menn som har rett til fedrekvote, bruker den retten, sier Lorentzen.

Reglene i Folketrygdloven er nemlig slik at for at menn skal ha rett til fedrekvote så må mor ha jobbet i minst femti prosent stilling før fødselen (se faktaboks).

Mannsforsker Jørgen Lorentzen peker i tillegg på at cirka 6.000 barn årlig fødes av enslige mødre, og da faller far utenfor fordi foreldrepengeordningen er knyttet til omsorg for barnet.

- Norske menn må få en selvstendig opptjeningsrett til fedrekvoten og fedrekvoten må utvides. Det er nødvendig at menn får formaliserte rettigheter. Alt forskningsmateriale som foreligger viser at det gir best uttelling for far, sier Lorentzen.

Ifølge Lorentzen er menns problem at mange oppfatter permisjonstiden utover fedrekvoten som mors tid.

- Det er få fedre som vil kjempe om den tiden. Når menn må argumentere både mot arbeidsgiver og mor for å ta ut permisjon, så sier det seg selv at de sliter med å få det til, sier Lorentzen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tv 2

- Livslykke
Lorentzen syns det er foruroligende at mannlige stortingsrepresentanter er så tause i spørsmålet om menns selvstendige rett til en lengre pappapermisjon.

- Barn er jo det i livet som gir menn mest livslykke - ikke renten på pengene i banken. Jeg syns det er snålt at menn på Stortinget ikke kjemper for denne saken sammen, sier Lorentzen.

Han har registrert at mange politikere på høyresiden vegrer seg mot at staten skal styre hvordan permisjon skal fordeles mellom foreldre i en familie.

- Jeg syns det er en tullete innvending, for hele ideen om foreldrerettigheter er en statsidé. I USA, som er et liberalistisk land, er jo mor heldig om hun får et par uker fri etter fødselen, sier Lorentzen.

Etterlyser lederne
Lorentzen sier at det er selvstendig næringsdrivende og toppledere som i minst grad tar ut foreldrepermisjon.

- Det er et problem at ikke flere mannlige toppledere går ut og sier at flere menn bør ta pappaperm. Forskningen viser at menn som har et godt familieliv yter mer på jobben, sier Lorentzen.

Men alt er ikke helt galt, ifølge Lorentzen:

- Selv menn som jobber, og ikke tar ut foreldrepermisjon, bruker mye tid med barna sine.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.