To av ti skyr dette

Foto: Aas, Erlend (SCANPIX)

Nordmenn kvier seg for sikkerhetskontrollen.

02.06.10 16:27

Det er flest menn, i alderen 18 til 24 år, som kvier seg til den obligatoriske kontrollen, på spørsmål om hva de gruer seg mest til ved å dra på ferie til utlandet.

Folk i Oslo-området liker kontrollen dårligst - hele 23,1 prosent. Bare en av ti i Nord-Norge mener til sammenligning at det er ugreit å gå gjennom sikkerhetskontrollen, viser en undersøkelse InFact har utført.

Intim kontakt
Informasjonssjef Jo Kobro ved Oslo Lufthavn (OSL) mener aksepten for kontrollen er godt innarbeidet hos passasjerene.

- Den gjengse oppfatningen er nok at nordmenn er glad for at sikkerhetskontrollen finnes, men at de gjerne skulle unngått den, sier Kobro til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

- Hvorfor liker ikke nordmenn kontrollen?

- Mulig kroppskontakt ved stikkprøvekontroller og at det kan pipe i metalldetektoren, er de to momentene som går igjen. Men det at det piper, betyr nødvendigvis ikke at noe er galt. Det har sikkert mange reisende erfart. Det er faktisk helt tilfeldig hvilke personer som blir tatt ut for ekstra sikkerhetssjekk, og det er en maskin som står for utvelgelsen.

- Kontrollørene er for eksempel pålagt å sjekke BH-spilene og bak beltespennen. Det kan føles som intimt for noen, men disse reglene er det EU som har fastsatt, forstetter Jo Kobro.

Smil hjelper
Til tross for at cirka 30.000 reisende passerer sikkerhetssjekken på Gardermoen hver dag, er det sjelden at det kommer inn klager på selve kontrollen, ifølge Kobro.

- Har du noen tips for å komme «lett» gjennom?

- For en tid tilbake, kjørte vi en kampanje som hadde navnet «Sikkerhet med et smil». Fokus var å ha blide kontrollører, som skulle smitte over på de reisende. Det har vi lyktes med. Er man blid og smiler til hverandre, kommer man enklere og raskere forbi kontrollørene, røper Jo Kobro.

Han legger til at kontrollører fra EU regelmessig går gjennom kontrollen med skjulte, ulovlige gjenstander, for å sjekke at de blir stoppet.

- Slipper de forbi, venter det naturligvis en ordentlig skrape fra EU.

Familiekjære menn
På spørsmål om hva nordmenn synes er best ved å dra på utenlandsferie, står samholdet med familien sterkt:

Hver fjerde nordmann synes det beste ved ferien er å være sammen med familien, og her ser det ut til at det er mennene som er mest familiekjære. Menn i alderen 25 til 39 år prioriterer familien mest (33,6 prosent), mot 19,5 prosent av kvinnene.

Bare 14,7 prosent av de over 60 år liker å være familiekjær i utlandet. Denne aldersgruppen vil heller oppleve nye steder.

Og det er vestlendingene som er mest familiekjære - 33 prosent setter familien øverst.

Fest og flørt
Over halvparten av alle nordmenn higer etter å oppleve nye steder. Og det er kvinnene som er mest nysgjerrige. Av de spurte sier nemlig 64 prosent av kvinnene at de ønsker å oppleve nye steder. For menn er andelen 47,4 prosent.

Undersøkelsen viser også at de yngste slett ikke bare er opptatt av fest og flørt, selv om 12 prosent i aldersgruppen 18 til 24 år sier at de setter pris på en liten ferieflørt. Ungdommen koser seg med familien og er også interessert i å oppleve nye steder. Dette er faktisk også den gruppen som er aller mest interessert i å besøke historiske steder – hele 36 prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag