To døde av legionella-smitte

To av de elleve pasientene med legionella-smitte døde i løpet av natten.

22.05.05 19:24

Inntil lørdag kveld mistenkte man at elleve personer hadde pådratt seg legionella-smitte. På pressekonferansen er det kommet frem at to av de elleve pasientene som er smittet av legionella i Østfold, er bekreftet døde.

De to døde er kvinner, henholdsvis i 70- og 80-årene. Ytterligere en person er til intensiv behandling. Tilstanden til denne personen, samt til tre personer som er til medisinsk overvåking, skal være stabil.

Så mange som 33 nye mulige tilfeller er registrert for testing, men disse er ikke bekreftet smittet. Sykehuset Østfold avventer søndag ettermiddag prøvesvar. Elleve av 47 tidligere prøver har gitt positive legionella-utslag.

Det siste døgnet har tolv nye pasienter med lungebetennelse, som kan være et symptom på legionellasmitte, blitt lagt inn. To av disse ble lagt inn søndag. Samtlige tolv skal være blant de 33 som er testet.

Fremdeles ikke kontroll
Folkehelseinstituttet understreker at kjøleanlegg er stengt av, men at smittekilden ikke er funnet.

- Det jobbes nå med datakart. De kjører inn og kryssjekker alle kjøletårn og fontener i forhold til hvor pasientene bor hen, fikk pressen vite under konferansen.

Åtte helsesøstre intervjuer alle som er lagt inn.

- Alvorlig
- Situasjonen er alvorlig, sier kommune- og smittevernlege Svein Rønsen i Fredrikstad til TV 2 Nettavisen.

Direktør ved Folkehelseinstituttet Geir Stene-Larsen frykter at antall smittede vil stige til det dobbelte de påfølgende dagene - selv om helsevesenet tror at smittevernkilden er funnet.

- Hvis det er riktig at kjøletårnene er smittekilden, er det ikke fare for ytterligere smittespredning. Disse er nå stengt, understreker Stene-Larsen overfor TV 2 nettavisen. Han påpeker at det trolig vil komme flere smitte-tilfeller selv om smittekilden kan være funnet.

- Hvis de mistenkte tilfellene man undersøker blir bekreftet, kan det være snakk om inntil det dobbelte antall smittede. Det er trolig en rekke tilfeller vi enda ikke har oppdaget, mener direktøren.

- Det som er viktig for folk flest er at publikum melder tidlig fra til lege hvis de får symptomer som kan likne på en lungebetennelse, påpeker Stene-Larsen.

Sjekker dødsfall
- Det har vært registrert dødsfall den siste tiden som det er naturlig å sjekke opp mot legionella. Siden vi allerede har så mange bekreftede sykdomstilfeller, vil vi gå tilbake å se på blodprøver som er tatt mens disse pasientene fremdeles var i live, sier leder ved indremedisinsk avdeling på Sykehuset Østfold, Carl Erik Strømsæther til Fredriksstad Blad.

Les hvordan legionella-bakterien smitter her.

Lørdag var det bekreftet elleve legionellatilfeller ved sykehuset. Fire av pasientene er hjemhørende i Fredrikstad og sju i Sarpsborg. De smittede er i alderen fra 40 til noe over 80 år. To av dem ligger i respirator.

- For øyeblikket er disse to ikke i direkte livsfare. Tilstanden kan selvsagt forverres, men akkurat nå virker det stabilt, oppsummerte Strømsæther ved 21-tiden i går.

Beredskap i Oslo
Ullevål universitetssykehus i Oslo er i beredskap for å ta pasienter hvis pågangen blir stor.

I Sarpsborg har legevakten opplevd stor pågang av folk i forbindelse med den påviste bakteriesmitten. Kommunelege Øyvin Werner Johansen sier til Sarpsborg Arbeiderblad at legevakten har økt bemanningen, og at jakten på smittekilden fortsetter. Etter at telefonnettet til legevakten brøt sammen, er det opprettet et nytt telefonnummer for informasjonstrengende på 69 12 41 20.

Ifølge kommunelegen vil videre undersøkelser og intervjuer av de som har fått påvist legionellasmitten utover søndag formiddag. Folkehelsa har også en egen beredskapsgruppe .

I alt har elleve personer fått påvist smitten. Sju av disse er fra Sarpsborg. De øvrige fire fra Fredrikstad. Det jobbes nå for å finne ut hvor disse personene har oppholdt seg de siste ti dagene.

I løpet av dagen i dag venter Sykehuset Østfold på å få svar på mellom fem og ti nye prøver tatt av personer innlagt med lungebetennelse.

15-20 stengte tårn
Sykehuset Østfold Fredrikstad tror smitten kan komme fra kjøletårn i Fredrikstad eller Sarpsborg. Ifølge VG er det kjøletårn både i kjøpesentrene Østfoldhallen, Stopp, Obs!, og i flere idrettshaller. Også kjøletårnet ved Sykehuset Østfold Fredrikstad er nå stengt.

Eksperter fra Nasjonalt folkehelseinstutt er kontaktet for å finne smitteårsaken. De skal samarbeide med kommunelegen i Fredrikstad og Sarpsborg.

- Vi har vært i kontakt med kommunale myndigheter, og vil bistå med det vi kan, sa direktør ved Folkehelseinstituttet Geir Stene-Larsen til TV 2 Nettavisen lørdag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.