RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
DRAMATISK: To personer er bekreftet døde i en drukningsulykke i Larvik tirsdag kveld. Alle nødetatene var på stedet, og livreddende hjelp ble forsøkt, til ingen nytte.
DRAMATISK: To personer er bekreftet døde i en drukningsulykke i Larvik tirsdag kveld. Alle nødetatene var på stedet, og livreddende hjelp ble forsøkt, til ingen nytte. Foto: Peder Gjersøe

To druknet i går - får ikke sette opp fareskilt og redningsbøye

Saltstein surfklubb har fått nei til både å sette opp skilt om farene på Mølen, nei til å sette opp en ny redningsbøye og nei til å bruke en av de gamle bygningene til Forsvaret til sikkerhetsutstyr.

LARVIK (Østlands-Posten): – Vi har ingen liv å miste. Det er utrolig trist når slike ting skjer, men vi er redd det ikke er siste gang, dersom ikke politikere, fylkesmannen og fylkeskommunen snart reagerer, sier Ivar Eidsten Trondsen.

I går kveld, etter to fiskere falt i vannet på Mølen og omkom, følte ildsjel Eidsten Trondsen og klubben seg litt maktesløse.

Har møtt Skei Grande

I flere år har klubben hatt et uttalt ønske om å ta mer av ansvaret for sikkerheten på Mølen.

De har imidlertid behov for et bygg der de kan oppbevare sikkerhetsutstyret. Medlemme har også gått førstehjelpskurs i regi av Røde Kors for å være forberedt.

De møter mange positive politikere og ledere, men ingenting har så langt skjedd.

– Vi har hatt møter med positive lokale politikere, og vi har hatt møter på Stortinget, blant annet med Venstre-leder Trine Skei Grande. Vi har sagt fra at det kommer til å gå med flere liv. De skjønte problemstillingen, og skulle se om det er mulig å påvirke, men ingen ser ut til å kunne gjøre noe, sier Ivar Eidsten Trondsen til Østlands-Posten.

Riksantikvaren bestemmer

Årsaken er at Mølen er et fredet område som er underlagt strenge restriksjoner der både Riksantikvaren og fylkesmannens miljøvernavdeling er inne i bildet.

Det gamle fortet fra krigen skal etter planen bli museum, i tillegg til at fuglelivet og naturen generelt er sårbar.

Til og med piggtrådgjerdet rundt området er erklært verneverdig, og får ikke røres.

Så strengt er regelverket, at surfeklubben har møtt veggen selv når de har tilbudt seg å sette opp et skilt som advarer surfere, kajakkpadlere, fiskere og turgåere om farene ved Mølen.

Tok opp for halvannet år siden

Mens allemannsretten nærmest er suveren i andre kystnære områder, trumfer riksantikvaren gjennom sine krav ved Mølen.

Det er halvannet år siden klubben tok opp med fylkesmannen at et skilt om sikkerheten ville gjøre mange flere oppmerksomme på farene.

Klubben har tilbudt seg å betale skiltet av egen lomme, men verken det eller den gode gamle redningsbøyen har Eidsten Trondsen og Co. fått tillatelse til å sette opp.

Han sammenligner med et alpinanlegg, der det er en helt naturlig ting at det er på plass sikkerhetsutstyr og for eksempel snøscooter.

Sterke krefter ikke alle kjenner til

Senest tirsdag ettermiddag postet han en melding på surfeklubbens hjemmeside, der han mante til forsiktighet.

Den beskjeden så ingen andre enn medlemmene, men Eidsten Trondsen sier behovet for å informere andre brukere av Mølen er stort.

– Det er sterke krefter i sving i vannet ved fortet. Vi som surfer mye vet jo om det, og at det er nesten nytteløst å svømme inn til land i denne strømmen. De som forsøker å komme seg inn igjen blir tappet for krefter, advarer Eidsten Trondsen.

Han tror mange av dem som fisker, eller bare går tur på svabergene, vet ikke om dette og at svabergene er livsfarlig sleipe når sjøen står inn.

Og han har heller aldri sett en fisker med redningsvest der.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Det er sterke krefter i sving i vannet ved fortet.

God dialog om andre ting

Saltstein Surfklubb har ingen ønsker om å komme på kant med grunneieren i området, som de er svært glade for å samarbeide med, De håper imidlertid at Riksantikvaren og fylkesmannen i samarbeid kan innse at sikkerheten må bedre.

– Dialogen med fylkesmannen i forhold til surfing er fantastisk bra for oss aktive. Vi mener imidlertid at de bør tenke mer på sikkerheten til alle de andre.

Klubben er også glad for at politikerne i Larvik er veldig positive til aktiviteten, og at Visit Larvik har brukt surfing i sin brosjyre for å markedsføre distriktet.

– Men ingen gjør noe for sikkerheten. Det gjør at vi mister litt motet innimellom. Men vi kommer fortsatt til å kjempe for sikkerheten til alle der ute. For vi har ingen liv å miste, sier Ivar Eidsten Trondsen.

PS! Det var ikke mulig å komme i kontakt med Fylkesmannen eller Riksantikvaren tirsdag kveld.

Les flere saker hos Østlands-Posten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere