RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

To idrettsungdommer døde samme dag

Sist oppdatert:
Lørdag for over en uke siden døde to ungdommer på 14 og 17 år mens de drev idrett i henholdsvis Bærum og Farsund.

Senest på søndag skrev VG om 14 år gamle Maiken Sollie Brostigen som døde forrige lørdag etter å ha gått av fotballbanen i forbindelse med pustebesvær. Jenta falt død om på sidelinja.

Hjertestans
Den andre som døde forrige lørdag, var en 17 år gammel gutt fra Vest-Agder. 17-åringen fikk hjertestans under en håndballkamp i Listhallen i Farsund kommune, skriver Farsunds Avis.

Driftsleder i Vest-Agder håndballkrets, Inger Berit Høiklev, sier til TV 2 Nettavisen at de ikke kjenner den eksakte årsaken til at gutten døde, bare at det skal ha skyldtes en hjertestans.

- Jeg har jobbet her i 12 år og det er første gang det har skjedd hos oss. Det er tragisk, sier Høiklev.

Søndag kveld døde den 24 år gamle fotballproffen Miklos Feher etter at han kollapset på banen for Benfica. Tirsdag var det fremdeles ikke avklart hva som var årsaken til at han døde.

I tillegg døde mandag kveld en svensk fotballspiller i 30-årene på trening på Högadals Idrottsplats i Sverige.

23 med plutselig hjertedød
En undersøkelse publisert i desember 2002 viste at 23 unge idrettsutøvere i alderen 14 til 34 år i Norge ble rammet av plutselig hjertedød mellom 1990 og 1997.

Ifølge forskerne bak undersøkelsen døde overraskende mange av ungdommene av hjerteinfarkt.

Professor og avdelingsleder ved hjerteavdelingen på Haukeland Universitetssykehus, Jan Erik Nordrehaug, sier til TV 2 Nettavisen at det ikke er overraskende at idrettsungdom dør i forbindelse med trening og kamp.

- Vi vet at det skjer, blant annet fordi det er kjent at det finnes en del av oss som er født med hjertefeil som er vanskelig å oppdage, sier Nordrehaug.

- Fortykning av hjertemuskelen
- Den vanligste dødsårsaken i slike tilfeller, er fortykning av hjertemuskelen. En av 500 individer har gener som gjør at de kan få fortykket hjertemuskel, sier legen.

- Da kan hjertestansen inntreffe selv om man bare er ute og jogger lett eller er på en fjelltur. Man trenger ikke trene hardt for at man da skal få trøbbel med hjertet, sier legen.

Sammen med virusinfeksjoner og hjerteinfarkt, er fortykning av hjertemuskelen de hyppigste dødsårsakene i disse tilfellene.

- Det eneste som kommer i tillegg som årsak til plutselig død, er at noen av oss er født med en ikke normal (anormal) blodforsyning til hjertemuskulaturen, altså at kransårene til hjertet er misdannet fra fødselen, sier professoren.

- Mer gevinst å behandle syke
Avdelingslegen sier det finnes måter å finne disse hjertefeilene på.

- Man kan forhindre dette ved å «screene» folk som driver med idrett. Forslaget har vært fremmet med tanke på å gjøre dette med unge talentfulle idrettsutøvere, sier legen.

VG skrev søndag at blant annet Olympiatoppen vurderer screening av hjertet til ungdom som satser på idrett som krever god kondis.

Nordrehaug er ikke nødvendigvis enig i dette.

- Det mangler retningslinjer over hele Europa når det gjelder dette. Det er en formidabel oppgave å screene alle. Dessuten har vi jo køer med folk som er syke. Det er mer gevinst i å behandle de som vi allerede vet er syke, enn å screene hundretusenvis med mennesker som vi bare oppdager enkelttilfeller hos, sier Nordrehaug.

- Men det er helt klart et dilemma, sier legen.

- Ikke tren med feber og virusinfeksjon
Avdelingsoverlegen viser til at trim er svært sunt for ungdom. Han advarer likevel foreldre mot å la barna trene i forbindelse med virussykdommer og feber. Også for voksne er dette farlig.

- Man skal aldri trene hardt når man har feber og virusinfeksjoner. Da bør man ikke utsette seg selv for hard fysisk aktivitet, sier professor Nordrehaug.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere