RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

To kvinner skjulte drapssiktet

Sist oppdatert:
Politiet har arrestert to kvinner for å ha skjult mannen som er siktet for drap på kirketjeneren Per Høyland (73).

En mann i midten av 20-årene er siktet for drapet på den pensjonerte klokkeren og kirketjeneren Per Høyland (73). To kvinner i 20- og 30-årene er pågrepet og siktet for å ha holdt ham skjult.

Mandag ble 73 år gamle Per Høyland funnet død i sin leilighet i Calmeyersgate i Oslo. Politiet har konstatert at Høyland ble brutalt drept av en eller flere gjerningspersoner, og at hans store leilighet i toppen av bygården bærer preg av kamp. Politiet mener at den drapssiktede ikke hadde planer om å drepe Høyland, men at det utviklet seg en situsasjon som førte til det brutale drapet.

Samtidig med at mannen ble tatt tirsdag kveld, ble to kvinner også arrestert. Den ene eide leiligheten der mannen ble pågrepet.

- To kvinner er siktet for å ha holdt ham skjult. Mannen ble pågrepet i leiligheten til en av disse kvinnene, sier Rhode. De tre vil bli avhørt onsdag. De har så langt ikke sagt noe til politiet.

- Vi har skjellig grunn til å mistenke at disse to kvinnene visste noe da de skjulte mannen. Så får etterforskningen og avhørene bringe mer klarhet i det, sier politinspektør Hanne Kristin Rhode i Oslo politidistrikt til Nettavisen.

Kan bli flere pågripelser
Den ene av kvinnene er i 20-årene. Den andre i 30-årene. Den yngste kvinnen er dømt for mindre forhold. Den eldste har plettfritt rulleblad.

Rhode poengterer at etterforskningen i denne saken er langt fra ferdig, og at drapssaken kan føre til enda flere pågripelser.

- Vi utelukker ikke at det blir flere pågripelser i saken, uten at vi dermed sier at vi har flere mistenkte, sier politinspektør Hanne Kristin Rhode i Oslo politidistrikt til Nettavisen.

Høyland jobbet som klokker og kirketjener i Høvik kirke fra 1956 til 2005. Høyland flyttet til Oslo for noen år siden, da han pensjonerte seg. Han hadde i en årrekke jobbet som klokker i Høvik menighet utenfor Oslo.

Fant fingeravtrykk
Høyland hadde ligget død i leiligheten en stund da han ble funnet. Politiet gikk tidlig ut og ba publikum om informasjon om bevegelser i området fra torsdag. Samtidig fant krimteknikere en rekke spor i leiligheten som har hjulpet dem videre i etterforskningen.

Den store leiligheten på toppen av bygården bar preg av kamp, og politiet sikret blant annet biologisk materiale av det som kan ha vært drapsmannen.

Mannen i midten av 20-årene, som nå er siktet for drap, ble pågrepet tirsdag kveld.

- Han er meget god kjent av politiet fra tidligere, og har nok levd et liv på skyggesiden. Vi fant fingeravtrykk av ham på stedet som gjorde at det var skjellig grunn til å mistenke ham for forsettelig drap, sier Rhode.

- Fryktelig vondt
- Dette er tragisk for alle dette. Også for de som nå er pågrepet, sier sokneprest Anne Borgen i Høvik menighet i Bærum.

I dag sitter hans tidligere kolleger igjen med mye smerte over det som ble slutten for kirketjeneren.

- At han ble utsatt for dette er en fryktelig ting. Den ondskapen han ble møtt med, er ikke i samsvar med hvordan han levde. Det river hardt at han, som har gitt så mye, ikke skulle få lov til å dø i fred, sier Borgen.

Høyland jobbet i kirken fra 1956 til 2005.

- Han satte dype spor i menigheten. Han var en dyktig kirketjener og klokker, og visste hvordan man skulle lage høytid og verdighet, sier Borgen.

Hjalp de svakeste
Per Høyland bodde i et noe belastet område av Oslo, bare et steinkast unna Sentrum politistasjon. Han var kjent for å vise omsorg for de svakeste. Hans leilighet hadde vært et populært hvilested for mange av de som levde på gata utenfor.

- Vi kan ikke forstå hva han satte seg til motverge mot. Han møtte alle med et åpent sinn, var aldri provoserende, og hadde et stort hjerte også for de som falt utenfor. Så blir han møtt med den verste ondskap, sier Borgen.

- Er den siktede mannen én av de som Høyland kjente, og som han har hjulpet?

- Vi er ikke sikre på om de kjente hverandre fra før. Vi håper at den siktede eller andre kan si noe om det, sier politinspektør Rhode.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere