To milliarder kan redde Bjørnøy

Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX

Helen Bjørnøy må legge to milliarder kroner på bordet i statsbudsjettet for å redde miljøet og seg selv.

26.09.07 19:47

Det krever Norges Naturvernforbund.

- Miljøverndepartementet var eneste departement som fikk kutt i fjorårets statsbudsjett. Skal departementet klare oppgavene det er satt til å håndtere, må Bjørnøy bli årets budsjettvinner, sier leder i Norges Naturvernforbund, Lars Haltbrekken til Nettavisen.

Miljøkrig med Bellona
Både finansminister Kristin Halvorsen (SV) og miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) har fått knallhard kritikk de siste ukene for å ikke kjempe hardt nok for miljøet. SV gjorde et elendig valg, Bellona-leder Frederic Hauge er fly forbannet på Halvorsen, og SVs visepresident i Stortinget Olav Gunnar Ballo mener at Bjørnøy bør gå av sammen med kunnskapsminister Øystein Djupedal.

Les også:Hauge i krig med Kristin

Nå mener Norges Naturvernforbund at to milliarder kroner kan gi SV miljøtroverdigheten tilbake når regjeringen legger fram statsbudsjettet neste fredag.

- Av dette bør 1,4 milliarder kroner gå til skogvern, 400 millioner kroner til opprydding av miljøgifter og 20 millioner til Artsdatabanken fra Kunnskapsdepartementet, sier Haltbrekken.

- Skjerpede bilavgifter
Naturvernforbundet krever at regjeringen også prioriterer fullskala rensing på gasskraftverkene på Kårstø, Mongstad og Snøhvit, og skjerpede bilavgifter på CO2-utslipp.

1,4 milliarder kroner til skogvern er et betydelig beløp, men Haltbrekken mener pengene er nødvendig for at Norge skal kunne nå målet om å stoppe tap av artsmangfoldet innen 2010.

- Norge har forpliktelser
Ved siden av endringer i klimaet, er tapet av plante- og dyrearter den store utfordringen Norge og resten av verden står overfor. Norge ligger svært dårlig an i forhold til å innfri internasjonale forpliktelser og nasjonale målsettinger på dette området, sier Haltbrekken.

- Tror du Bjørnøy har fått gjennomslag for økte midler?

- Det får jeg virkelig håpe. Miljøverndepartementet var det eneste departementet som fikk kutt i 2007, sier Haltbrekke.

- Er det ikke naturlig at mye av regjeringens miljøtiltak går gjennom andre departement, for eksempel kollektivtrafikk til Samferdselsdepartementet, og at der dermed blir færre midler til Miljødepartementet?

- Miljødepartementet har altfor lite makt i forhold til andre departementer. Det er naturlig at midler blir kanalisert, men Miljødepartementet bør ha det samme ansvaret for miljøregnskapet som finansdepartementet har for økonomiregnskapet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag