RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

To minutter fra eksosdøden

Sist oppdatert:
To snekkere var minutter fra døden da de ble kullosforgiftet i ei hytte i Fåvang torsdag. Les den dramatiske historien.

En mann fra Eidsvoll og en fra Oslo kan takke nysgjerrigheten til en brøytesjåfør for at de fremdeles er i live, skriver Gudbrandsdølen Dagningen.

De to snekkerne jobbet på ei hytte i Fåvang, men ble i flere dager utsatt for kullosforgiftning fra et aggregat uten at de ante det. Torsdag ble de funnet i ekstremt dårlig forfatning av en mann som brøytet veiene i området.

- Hørte svakt rop
- Han visste at de to snekkerne jobbet der, og da han var ferdig med å brøyte, stoppet han der for å se hvordan arbeidet gikk. Da han kom til hytta, hørte han ingenting, noe han syntes var merkelig. Derfor ropte han flere ganger før han endelig hørte et svakt rop fra andre etasje, forteller politibetjent Kai Thore Førlandsås ved Ringebu lensmannskontor til iOslo.no.

Brøytesjåføren løp da inn i hytta hvor han fant den ene snekkeren i småsvime i andre etasje. Etter å ha hjulpet den ene snekkere ut i frisk luft, gikk sjåføren inn igjen i hytta hvor han fant den andre snekkeren bevisstløs over en plankestabel.

- Snekkeren ble båret ut på verandaen før luftambulanse ble tilkalt for å hente begge to, sier Førlandsås.

- Kunne endt dårlig
Ifølge legen som kom med ambulansen, var de to snekkerne kun minutter unna døden.

- Hadde ikke brøytemannen funnet snekkerne da, hadde dette endt dårlig, sier Førlandsås.

Årsaken til forgiftningen fantes under hytta. Der hadde snekkerne satt opp et aggregat på tirsdag kveld, men en lem sperret for luftehullet. Dermed krøp det den usynlige og luktfrie eksosen opp gjennom rørene og inn i hele hytta.

- Snekkerne har fortalt oss at de begynte å få hodepine på tirsdag, men de skjønte ikke hvorfor. Så på torsdag ble de ferdige med å isolere hele hytta, og da ble situasjonen bare verre, siden eksosen ikke kom ut, forteller Førlandsås.

Utskrevet fra sykehuset
De to snekkerne ble sendt til Ullevål universitetssykehus hvor de ble satt i trykktank. Mennene er nå i fin form og utskrevet fra sykehuset.

- Det virker som det har gått bra med dem, men dette er et varsku om bruken av aggregater. De må stå åpent, sier Førlandsås.

Politiet i Ringebu undersøker nå om saken skal forfølges.

- Det ser ut som at de to handlet i god tro, men det blir opp til en jurist å avgjøre om dette blir en sak, sier Førlandsås.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere