To menn er savnet og brannvesenet kan fremdeles ikke gå inn i brannruinene etter den eksplosjonsartede brannen i smelteverket Metallco Aluminium på Eina, melder NTB.

De savnede etter eksplosjonen og brannen ved Metallco Aluminium AS i Vestre Toten kommune er en mann på 50 år og en mann på 30 år. De to skadde er også menn, opplyser politiet.

Saken oppdateres.

- Jeg har blitt fortalt at en smelteovn har eksplodert. Årsaken til at det har skjedd vil etterforskningen vise, sier innsatsleder Steinar Lien til NTB klokken 11.

Brannvesenet har nå vært helt inne i bygget og drevet slukningsarbeid for å sikre at ikke skjer ytterligere eksplosjoner. Arbeidet med å finne de savnede starter nå.

- Brannvesenet tar seg nå mer inn i bygget og begynner å flytte på gjenstander for å søke etter de savnede. Det er vanskelig for meg å si noe om man finner noen i live, men eksplosjonen er mange timer siden og det har vært en voldsom brann. Men vi leter fortsatt.

Krimteknikere fremme

Metalco Aluminium AS, tidligere Toten Metall, ligger i Einavegen 971 litt sør for tettstedet Eina i Vestre Toten kommune.

- Brannvesen, politi og ambulansepersonell er på stedet. Bygningsmassen er veldig ødelagt, sier daglig leder Terje Lofthus i Metallco Aluminium AS til NTB litt før klokka 9.

Ved 09.30-tida er kriminalteknikere på vei inn mot brannstedet, melder Totens Blad.

Bilder som Totens Blad har tatt ved stedet, viser at ødeleggelsene på industrianlegget er omfattende. Store gasstanker er vekk, og fabrikkbygningen er totalt utbrent.

Les også: - Det ristet voldsomt i hele huset

Vanskelig slukningsarbeid

Det var tre ansatte på jobb på det tidspunktet brannen startet. En fjerde ankom omtrent samtidig. To av de ansatte er savnet

- Det brenner fortsatt kraftig på stedet. Det er ikke fare for spredning til andre bygninger. To personer er brakt til sykehus, og to personer er savnet, meldte politiet Innlandet klokka 07.27.

Det er ikke mulig for brannvesenet å gå inn i bygningen, uttalte operasjonsleder til NTB ved 07-tiden. Politiet fikk melding klokken 6.20. Tre timer senere hadde nødetatene fremdeles ikke kontroll på stedet.

Har du tips eller bilder, kontakt oss på 02060 eller epost 02060@nettavisen.no.

- Huset ristet

En familie på Kolbu i Østre Toten - en mil unna fabrikken - forteller at de merket smellet ved 04.30-tiden.

- Det ristet voldsomt. Hele huset knaket. Senga beveget på seg, forteller Randi Erfjord til OA.

Hun sier til Nettavisen at hun først trodde det var et jordskjelv, med tanke på at det nylig var et på Østlandet.

- Så lurte jeg på om det var ammunisjonsfabrikken på Raufoss at noe hadde skjedd, det ristet kraftig, sier hun til Nettavisen, og forteller at hun ringte naboer og fikk bekreftet at de også hadde merket det.

- Jeg ble veldig overrasket da jeg fikk vite det var helt borte på Eina og at smellet hadde forplantet seg så langt. Det er veldig trist å høre at to er savnet.

Kommunen har satt krisestab

Vestre Toten kommune har satt krisestab i forbindelse med brannen. Thune skole, som ligger i nærheten, er stengt for dagen og alle elever på SFO er hentet.

Et område på 300 meter rundt brannstedet er sperret av. Riksvei 4 er sperret. Klokka 9.30 melder politiet at seks bolighus i nærheten er evakuert.

- Det skal ha startet med en eksplosjon og det er en veldig kraftig brann, så det er vanskelig for brannvesenet som er på stedet, sier operasjonsleder Marianne Brun til NRK klokka 8.00.

En person sendt til Ullevål

Ved Sykehuset Innlandet får NTB opplyst at den ene av de skadde ble påført lettere skader i brannen, mens den andre er sendt videre med luftambulanse til Ullevål sykehus i Oslo.

– Skadeomfanget for vedkommende er ikke kjent, men tilstanden er stabil, sier kommunikasjonsrådgiver Line Fuglehaug ved sykehuset.

Hun forteller at helsevesenet rykket til brannstedet med både ambulansebiler og helikoptre.

Stengt

Oppland Arbeiderblads fotograf på stedet forteller til sin avis klokka 08 at han fortsatt hører smell fra fabrikkområdet. Han befinner seg 500 meter unna, der politiet har satt opp sperringer.

- Nødetatene er på stedet. Det brenner kraftig på stedet. Riksvei 4 blir stengt forbi stedet, meldte politiet i morgentimene.

Oppland Arbeiderblad melder at trafikken styres over på fylkesvei 117 på vestsiden av Einavatnet. Det er avkjøring dit nordfra i Eina sentrum og sørfra i bunnen av Lygnabakkene.

Produserer støpelegeringer

Metallco Aluminium AS produserer støpelegeringer i sekundær aluminium. De brukes av støperier over hele verden, opplyser bedriften på sine nettsider. Råvarene kommer fra gjenvinningstasjoner og skraphandlere, og som og spon og kapp fra maskinering.

I produksjonen på Eina bruker Metallco to gassfyrte smelteovner som hver har en kapasitet på 15 tonn.

Bedriften har for tida 21 ansatte. Produksjonen går i en 4-skiftsordning, skriver Oppland Arbeiderblad.

Metallco ligger i Einavegen 971 på Eina.