To tiltalt for Åsane-drapet

Åsane-drapet

Åsane-drapet

To menn er tiltalt for det det seks år gamle drapet på Øyvind Bjarte Madsen i Åsane.

30.11.06 15:24

(iBergen.no) Riksadvokaten beordret i går tiltale mot to menn fra Bergen for medvirkning til overlagt drap på Øyvind Bjarte Madsen, det såkalte Åsane-drapet, skriver Hordalandpolitiets informasjonssjef Trygve Hillestad i en pressemelding.

Nye forklaringer
Tiltalen er et resultat av den omfattende etterforskning som Hordaland politidistrikt igangsatte høsten 2005 etter at drapsdømte Jarle Olsen ga nye forklaringer. De to mennene på 26 og 36 år er i tillegg tiltalt for grove narkotikaforbrytelser begått i 2000 og i 2002.

I 2002 ble Jarle Olsen dømt til 21 års fengsel for å ha bestilt drapet på Madsen, mens Tor Helge Flaten ble dømt til 18 års fengsel for å ha utført selve drapshandlingen.

I tillegg ble en medhjelper dømt til 8 års fengsel. De nye tiltalene har ingen betydning for straffeskylden til de tre mennene som allerede er dømt i saken, skriver Hillestad.

- De to tiltalte tilhørte Jarle Olsens nærmeste krets i tiden før og etter drapet. De avga en lang rekke politiforklaringer og rettslige forklaringer under den opprinnelige etterforskning og iretteføring. Deres bevegelser, telefonbruk, osv., ble grundig kartlagt, men etterforskningen ga ikke den gang tilstrekkelig grunnlag til sikte dem for medvirkning til drapet, uttaler statsadvokat Jarle Golten Smørdal.

Tydeligere motiv
Forklaringene til Jarle Olsen vil være et sentralt bevis, og dermed vil hans troverdighet bli et viktig tema i retten.

- Bevisene for at det dreier seg om et overlagt drap er etter mitt syn enda sterkere i dag i og med at motivet har blitt tydeligere. Ved sin forklaring knytter Jarle Olsen de to andre til selve planleggingen og ordren om utførelse, og etterforskningen for øvrig har bekreftet dette i en slik grad at påtalemyndigheten er overbevist om de to tiltaltes straffeskyld, uttaler statsadvokat Jarle Golten Smørdal.

Jarle Olsen har forklart at han og de to som nå er tiltalt for drapet hadde mottatt 2 kilo amfetamin via Øyvind Bjarte Madsen, som de aldri betalte for.

Saken vil trolig komme opp i løpet av våren 2007, og påtalemyndigheten vil be at det settes av 20 rettsdager til saken.

Les flere nyheter på www.iBergen.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.