*Nettavisen* Nyheter.

Toåring døde etter mandeloperasjon

Foto: KJELL HERSKEDAL (Scanpix)

Politiet er koblet inn etter at en to år gammel gutt denne uken døde etter å ha fått fjernet mandlene.

30.01.09 11:55

Inngrepet ble gjort ved Molde sjukehus forrige mandag, og gutten døde tirsdag denne uken som følge av komplikasjoner etter operasjonen.

- Barnet ble operert på mandag, og inngrepet gikk helt fint. Barnet lå til observasjon etter operasjonen og ble utskrevet tirsdag. Torsdag morgen ble toåringen innlagt igjen da det hadde oppstått komplikasjoner i etterkant av inngrepet, sier sykehusets viseadministrerende direktør Einar Myklebust til Adresseavisen.

Gutten fikk blødninger i halsen torsdag morgen, og natt til fredag ble tilstanden hans kritisk. Det ble da bestemt å fly toåringen til St. Olavs Hospital i Trondheim fredag morgen.

- Livet sto ikke til å redde, og gutten døde tirsdag kveld, sier avdelingsoverlege Pål Klepstad ved intensivavdelingen på St. Olavs Hospital.

Dødsfallet betraktes som mistenkelig, og er derfor meldt til politiet. Saken vil nå bli etterforsket, bekrefter Sør-Trøndelag politidistrikt.

- Svært alvorlig
Sykehusets direktør Bjørn Engum ser svært alvorlig på dødsfallet.

- Det er en svært alvorlig hendelse, først og fremst for de pårørende, men også for våre folk som har være direkte involvert i handlingen så er dette en veldig dramatisk opplevelse, sier Engum til Nettavisen.

Engum sier mandeloperasjoner gjennomføres mye ved deres sykehus, og at det i utgangspunktet betraktes som en mindre opersjon.

- Det skal jo være trygt å være på sykehus, men innimellom skjer det jo ting som er uforusett, sier direktøren.

I tilegg til politiet vil Helsetilsynet nå granske saken.

- Vi vil i tillegg gå gjennom saken og se på rutinene våre naturligvis, men vi avventer konklusjonen fra Helsetilsynet før vi kan si noe om hva som er konklusjonen, sier Engum.

- Ble det gjort noen feil under operasjonen?

- Foreløpig har det ikke kommet frem noen forhold som tyder på det, sier han.

De pårørende har nå fått tilbud om oppfølging fra sykehuset, ifølge Engum.

Også dødsfall i fjor
Også for ett år siden døde en to år gammel gutt etter en mandeloperasjon. Isak Can Daae døde etter å ha blitt operert ved Sykehuset Østfold (SØ) i Fredrikstad i januar i fjor.

Klikk på bildet for å forstørre.

Isak led av Prader Willi-Syndrom (PWS), som kan gi pusteproblemer og mangel på evne til å hoste og kaste opp, og sykehuset visste at de skulle operere en såkalt risikopasient.

Les egen sak: Døde under mandeloperasjon

Likevel sto ikke nødvendig medisinsk utstyr klart da toåringen skulle flyttes fra operasjonsstuen til oppvåkningsavdelingen. Det oppsto komplikasjoner, og dagen etter besluttet sykehuset at gutten skulle flyttes til Rikshospitalet i Oslo. Men de klarte ikke å redde ham. Fem dager senere ble Isak erklært død.

Helsetilsynet i Østfold har jobbet med saken i snart et år, og for to uker siden fikk de pårørende til Isak konklusjonen fra Helsetilsynet. De skriver at Sykehuset Østfold gjorde en rekke grove feilvurderinger da pasienten ble flyttet og at de har brutt kravet til forsvarlig virksomhet i forbindelse med anestesi og operasjon av toåringen.

Likevel får ikke kritikken noen konsekvenser for sykehuset.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.