*Nettavisen* Nyheter.

Tobarnsfar vant mot Staten

Tobarnfaren Stig Breistein gikk til sak mot Rikstrygdeverket og krevde tilbakebetalt bidrag han mente han har betalt for mye. I rekordfart har retten avsagt dom og Breistein får fullt medhold.

03.04.04 13:02

Ifølge Breistein må Rikgstrygdeverket betale tilbake 96.000 kroner. I tillegg må Staten dekke tobarnfarens saksomkostninger på 113.000 kroner, og slette mannens opparbeidede bidragsgjeld på 22.000 kroner.

Breistein krevde å få tilbakebetalt en del av barnebidraget han har måttet betale for sine to barn etter skilsmissen fra kona i 1999 og frem til 2003. Selv om Breistein valgte å gå fra full til halv stilling etter samlivsbruddet for å kunne være mer sammen med barna, er han blitt pålagt å betale fullt barnebidrag.

- Dette er en fantastisk nyhet. Jeg har rett og slett følt at dette har vært en heksejakt, og nå må det være over, sier Stig Breistein til TV 2 Nettavisen fredag kveld.

Frykter anke
Breisteins advokat Øivind Østberg er også fornøyd over domslutningen.

- Jeg er meget fornøyd og håper Staten unnlater å anke og håper det ikke går prestisje i dette. Regelverket er tross alt opphevet, og det var et urimelig vedtak som tilhører historien, sier Breisteins advokat Øivind Østerberg til TV 2 Nettavisen.

- Staten har en måned på å avgjøre om de skal anke. Staten taper sjelden i retten og er prinsipielt veldig standhaftige, men i og med at dommen kom så tidlig, bare halvannen uke etter hovedforhandlingen når den var ventet ved månedsskiftet april/mai, så må dette være et sterkt signal fra retten, sier Breistein.

Refser departementet
Tobarnsfaren turte aldri å håpe på at han skulle få medhold i retten. Nå retter han knusende kritikk mot Barne- og familiedepartementet.

- Jeg har tapt hos Sivilombudsmannen, hos Likestillingsombudet, i departementet, hos Rikstrygdeverket, på Fylkesskattekontoret. Jeg var redd for at sånn var bare regelverket. Men det er tydelig at regelverket ikke har fulgt samfunnsutviklingen. Fedre ønsker å være omsorgspersoner for sine barn, ikke økonomiske verktøy, sier Breistein.

- I Barne- og familiedepartementet sitter det 95 prosent kvinner, og det synes jeg regelverket bærer preg av, sier han.

Nå etterlyser han en bedre kjønnsfordeling i departementet.

- Barn trenger sitt farsbidrag i form av faktisk omsorg, ikke i form av en bidragsgiro, og departementet bør begynne å legge regelverket til rette for det, sier Breistein.

Ville gi opp
Han takker sin advokat Øivind Østberg for at saken fikk dette utfallet.

- Jeg var i ferd med å gi opp, jeg hadde tapt i alle offentlige instanser og orket ikke en ny runde, men heldigvis klarte advokaten min å overtale meg, sier Breistein.

Nå ser tobarnspappaen fram til å tilbringe påsken sammen med barna.

- Jeg har to små barn som jeg skal være sammen med i påsken, og det er den beste måten å feire på for meg. Jeg skal tenke på hvordan jeg skal bruke pengene på barna, det er tross alt deres penger, sier Breistein til TV 2 Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag