RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tobarnsmor måtte be om å få mat

HJELPER: Jeanette Kristiansen i den frivillige organisasjonen «Hjelp oss å hjelpe - Østfold» bruker egen fritid på å samle inn og kjøre ut mat og klær til familier som sliter økonomisk. Tobarnsmoren «Beate» i bakgrunn har blant annet fått hjelp til å kjøpe mat.
HJELPER: Jeanette Kristiansen i den frivillige organisasjonen «Hjelp oss å hjelpe - Østfold» bruker egen fritid på å samle inn og kjøre ut mat og klær til familier som sliter økonomisk. Tobarnsmoren «Beate» i bakgrunn har blant annet fått hjelp til å kjøpe mat. Foto: Jarl M. Andersen (Sarpsborg Arbeiderblad)
Sist oppdatert:
Følelsen av å ha 70 kroner igjen på kontoen to uker før neste utbetaling kjenner tobarnsmoren «Beate» altfor godt.

Hun var i jobb og hadde ingen problemer med å få pengene til å strekke til, men etter å ha blitt rammet av sykdom endret situasjonen seg dramatisk. Gammel gjeld har bidratt til problemer.

Se saken i sa.no

– De økonomiske vanskelighetene startet for alvor etter at jeg hadde vært sykemeldt ett år og plutselig fikk kun 60 prosent av inntekten, forteller hun.

Søkte hjelp

En NAV-utbetaling som var tre uker forsinket før sommeren, ga tobarnsmoren alvorlige problemer.

– Jeg hadde 70 kroner igjen på kontoen, men det var fortsatt to uker igjen til neste utbetaling, sier hun.

NAV Østfold forstår at «Beate» hadde det tøft med kun 70 kroner å rutte med.

- Vi beklager selvfølgelig at folk har en forventning som ikke blir møtt, og det kan være ulike årsaker til at det skjer, sier Britt Tunby, som er kommunikasjonssjef i NAV Østfold.

«Beate» har verken familie eller venner som kan hjelpe henne økonomisk når det kniper som verst. For henne ble redningen den frivillige organisasjonen «Hjelp oss å hjelpe – Østfold» redningen.

– Jeg tok kontakt og fortalte om situasjonen min. At jeg ikke hadde penger å kjøpe mat til de to barna mine, forteller hun.

– Jeg hadde håpet på en pose med noen tørrvarer, men i stedet troppet de opp med seks bæreposer fulle med mat.

LES OGSÅ: Mange sultne barn her i byen

«Beate» vil ikke karakterisere seg som fattig – selv om hun per i dag har en husholdningsinntekt som er betydelig lavere enn det som vanlig regnes blant dem med lavinntekt.

– Årsaken er at dette er en situasjon jeg befinner mer i her og nå. Dette er ikke noe som skal vedvare, sier hun bestemt.

«Beate» er nemlig fast innstilt på å komme seg ut av den økonomiske hengemyra som hun nå befinner seg i.

Blir stresset

For henne er det svært viktig at døtrene får en barndom uten økonomiske bekymringer. Hun gjør derfor alt for at de ikke skal føle at det er noe som er annerledes hjemme hos dem.

– Jeg kan godt gå uten mat en hel dag, men barna mine skal aldri være sultne, sier hun.

LES OGSÅ: 6.000 fattige i Sarpsborg

«Beate» forteller at den anstrengte økonomien tvinger henne til å være kreativ for å skaffe penger.

– Du blir veldig stresset når du har lite penger. Men samtidig gjør det deg oppfinnsom. Finner du på en måte å tjene en hundrelapp eller to, så blir du veldig glad. Selv selger jeg unna eiendeler som jeg ikke trenger. Alt av smykker har jeg for eksempel solgt, forteller hun.

En gang i måneden – like etter at NAV-utbetalingen har kommet og regninger er betalt – kan hun fylle opp kjøleskapet.

– Jeg føler meg så rik når jeg kan ta en handlevogn i stedet for en handlekurv når jeg er på butikken. Og hvis jeg i tillegg kommer meg en tur til Sverige føler jeg meg ekstra heldig. Da kan jeg stå på kveldstid å dele og veie opp kjøttdeig før jeg fryser det. Å få så mye mat i hus er helt fantastisk, sier hun.

Utfordrende feiringer

Bursdager er også en utfordring for tobarnsmoren. Hun har lovt seg selv at barna skal i bursdag hvis de får en invitasjon. Men utgifter til gaver er en utfordring.

– Er budsjettet på 300 kroner en uke merker du det om barnet ditt plutselig skal i et selskap.

Om et par måneder er det jul. Selv om det er begrenset hva hun kan bruke ekstra i forbindelse med høytiden, er hun fast bestemt på å skape en koselig feiring sammen med barna.

– Dessuten har «Hjelp oss å hjelpe – Østfold» sagt at de skal bidra til at barna får julegaver. Det er jeg takknemlig for.

Mange ber om hjelp til jul

– Flere enn du tror ber om hjelp, sier Jeanette Kristiansen som er en av mange ildsjeler i «Hjelp oss å hjelpe – Østfold».

Den frivillige organisasjonen kommuniserer med østfoldingene via Facebook. Nærmest daglig legges det ut nye oppdateringer om familier som trenger hjelp til å skaffe mat eller klær til barna og seg selv.

– Det hender ofte at foreldre ber om hjelp til å kjøpe bursdagskake eller en bursdagsgave til sønnen eller datteren, forteller Kristiansen som hjelper til i Sarpsborg.

Organisasjonen har frivillige i byer og større tettstedet i Østfold og det kommer forespørsel om hjelp fra hele fylket.

– Akkurat nå er det mange som ber om vinterklær til barna. Det er ikke alle som kan dra ut å kjøpe en vinterdress, forteller hun.

Forberedelsene til jul er også allerede i gang. De hjelper familier både med julemat og gaver. Dessuten er de opptatt av at alle barn som ønsker det skal få ha egen adventskalender. Dessuten vil vi gi bort julestrømper. Vi har allerede fått flere donasjoner, sier hun.

Jeanette Kristiansen roser østfoldingenes giverglede. For de greier å hjelpe stort sett alle.

– Vi trenger et lager for å oppbevare både klær og mat. Per i dag må vi lagre alt hjemme hos de frivillige, sier hun til SA.

Se flere saker i sa.no her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere