*Nettavisen* Nyheter.

Toget meide ned 38 rein

Et Agenda-tog på vei sørover kjørte ned en hel reinflokk på Saltfjellet søndag kveld.

Reineierne på Saltfjellet, som mistet 38 simler og ungdyr i tragedien, er sterkt kritiske til at toget signaliserte med lys og horn da Agenda-toget passerte reinflokken på tur over snaufjellet sent søndag kveld.

- Istedenfor å kjøre uten ekstra lysbruk og rett forbi, velger togførerne å bruke lyskasterne og fløytesignal når de oppdager rein ved linja, og det er helt feil. Da blir det panikk i flokken, sier reineierne Per Nils Kuhmunen og Oluf Anders Kuhmunen til Avisa Nordland.

Reineierne synes NSB tar for lite hensyn til rein som beiter i dyp snø ved linja. Tapet av de 38 dyrene beløpet seg til minst 120.000 kroner.

Togføreren brukte alle patronene sine på å avlive skadde dyr. Deretter måtte reineierne selv foreta oppsporing og avliving av de dyrene som ble skadet.

Ifølge Jernbaneverkets oppsynsvakt i Mosjøen ble toget en del forsinket før det kjørte videre sørover etter at togpersonalet hadde avlivet de skadde dyra. Oppsynsvakten forteller at problemet med påkjørsel av elg og rein har økt i omfang på Nordlandsbanen og over Saltfjellet i vinter.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.