RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Togfører: - Det er svært ubehagelig

Lokfører filmet elgen som løper for livet.

RANA (Rana Blad): Tidligere denne uka var lokfører Torbjørn Antonsen på jobb da han så en elg på skinnegangen. Han slakket umiddelbart av.

- Det hele skjedde en kilometer sør for Storforshei i Rana. Jeg så elgen på god avstand og rakk å bremse ned, sier han.

Senere på dagen får Antonsen vite at elgen har blitt påkjørt.

- Den ble påkjørt av et godstog som ble 45 minutter forsinket etter påkjørselen. Elgen døde på stedet, sier han til Rana Blad.

Forebygger

Banesjef for Nordlandsbanen, strekningen Bjerka-Bodø, Jan Birger Almåsbru, sier Jernbaneverket gjør det de kan for å forebygge påkjørsler.

- Vi vet at førerne sliter med elg på skinnegangen. Det er veldig individuellt hvordan de takler en påkjørsel, men å få et så stort dyr i fronten er aldri hyggelig. Derfor jobber vi hardt med forebyggende arbeid. Vi bruker fem millioner kroner hvert år for å fjerne trær. Elgen liker ikke store åpne områder og vi ser der skogen tynnes ut at det blir færre påkjørsler, sier han.

Selv har Almåsbru vært med for å rydde skinnegangen etter at toget har truffet elg.

- Det er svært ubehagelig. Det ligger deler av elgen overalt, men restene må fjerens umiddelbart da det komme ørn og andre dyr for å spise restene. Dette igjen kan føre til nye påkjørsler og derfor er vi raskest mulig på plass etter en elg eller rein er truffet, sier Almåsbru til Rana Blad.

Se lokførerens video:


En kilometer å stoppe

Han sier at elgene i videoen i utgangspunktet hadde flaks, men at det ikke er rart den ble påkjørt av et godstog senere på dagen.

- Å stoppe et tog for å berge en elg er nærmest umulig. Togføreren som greide å stoppe for denne elgen har nok sett den på lang avstand og greid å bremse ned. At den senere ble påkjørt av et godstog er leit, men ikke overraskende. Et slikt tog har en stopplengde på rundt en kilometer, sier han.

På toppliste

Almåsbru forteller videre at Rana kommune ligger på en meget lite flatterende liste over elgpåkjørsler.

- Rana ligger nok på topp fire i landet når det gjelder påkjørsler. Snåsa, Grong og Namskogan er vel de eneste stedene der det kjøres på flere elg i løpet av året og dette koster mye penger for oss. Jeg har ikke et eksakt tall på dette, men at vi snakker om millionbeløp er det ingen tvil om, sier Almåsbru.

Les flere saker hos Rana Blad.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere