Tok 3,8 mill som hevn

OSLO TINGHUS (TV 2 Nettavisen): Førstekonsulenten overførte 3,8 millioner fra UDIs bankkonto til en mellommann i Italia for å hevne seg på arbeidsgiveren. Pengene skulle til Kenya.

26.04.04 12:57

- Det var payback. Jeg hatet jobben min, sa 39-åringen da rettssaken mot ham startet i Oslo tingrett mandag.

Overførte 525.000 euro
Den tidligere ansatte i Utlendingsdirektoratet (UDI) er tiltalt for grovt underslag etter at han overførte 3,8 millioner kroner fra UDI sin bankkonto, til et fiktivt selskap i Italia.

Overføringen skjedde i oktober 2002 i form av 525.000 euro – den gang over 3,8 millioner kroner.

Ifølge 39-åringen var meningen med overføringen av pengene skulle gå videre til Kenya for å støtte opposisjonspartiet i landet. Overføringen skjedde i oktober 2002 i forbindelse med valget i Kenya.

Mellommann i Italia
39-åringen forklarte i retten mandag at han overførte pengene til det fiktive selskapet i Italia etter å ha kommet i kontakt med en mann bosatt i Italia over en chatte-gruppe på internett.

Personen i Italia skulle fungere som mellommann og videresende pengene til Kenya.

Ifølge 39-åringen turte han ikke å sende pengene direkte til Kenya fordi han var redd for å bli oppdaget.

- Jeg har jobbet i UDI i fem år og ingen utbetalinger har noen sinne gått til land i Afrika eller Øst-Europa. Derfor måtte jeg sende pengene via et vestlig land, sa mannen i retten.

Uansett ble 39-åringen oppdaget.

Nekter straffskyld
Da rettsaken startet mandag, nektet 39-åringen straffskyld i henhold til tiltalen. Mannen erkjenner derimot de faktiske forholdt.

- Meningen var å overføre 5250 euro - ikke 520.000 euro, forklarte 39-åringen i retten.

I tillegg til hensikten om å støtte opposisjonen i Kenya, var motivet bak overføringen også å hevne seg på sin arbeidsgiver.

- Jeg hatet jobben. Jeg hadde sittet fem år med registrering og bidrag. Jeg trodde jeg hadde kunnskaper med å bidra til noe annet også, men jeg fikk ikke bidra, sa 39-åringen i retten.

- Alt jeg fikk høre på jobb, var hvor fint opplegg vi hadde på UDI, hvor sikkert alt var. Jeg ville vise at det lå feil i systemet, forklarte 39-åringen.

2,5 millioner er kommet til rette
Da mannen, som er norsk statsborger, men som opprinnelig kommer fra Kenya, ble oppdaget av sin arbeidsgiver og siktet i 2002, ble han suspendert fra jobben med øyeblikkelig virkning. Han er i dag avskjediget.

I lang tid nektet mannen for at han stod bak utbetalingen til Italia.

- Senere ble det funnet en notisblokk hjemme hos mannen hvor navnet på mottageren i Italia fremgikk. Da han ble konfrontert med dette, endret han sin forklaring, sier aktor i saken, politiadvokat Anna Haugmoen Karlsen i Økokrim til TV 2 Nettavisen.

Hun opplyser at 2,5 millioner kroner av de overførte pengene har kommet til rette.

- Deler av beløpet ble sporet til Kenya, mens en del penger fortsatt var i Italia. Vi fikk tilbake penger både fra Kenya og Italia, sier Karlsen.

Ifølge aktor er det godt samarbeid med politiet i Italia som gjorde at de fikk tilbake deler av pengene.

Det er forsatt uklart om man noen gang vil få tak i de resterende 1,3 millionene.

Karlsen opplyser at 39-åringens kontaktmann i Italia er avhørt i saken, men at han ikke er siktet.

- Trist sak

- Dette er en trist sak for alle parter- ikke minst for tiltalte. Vi ønsker derfor ikke å kommentere saken ytterligere, men henviser til de pågående rettsforhandlingene, sier informasjonssjef Geir Løndal i UDI til TV 2 Nettavisen.

- I etterkant av saken har å gått gjennom våre rutiner og mener at vi har gode rutiner på slike hendelser, sier Løndal.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag