RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Arne Lutro, TV 2 Nettavisen

Tok ranerne på tredje forsøk

Sist oppdatert:
Da Utsi (35) og Hellevig (40) ble pågrepet under et ransforsøk i DnB Nor natt til mandag, var det politiets tredje forsøk på å ta dem på fersken.

Sven-Erik Utsi (35) og Carlo Jeanette Hellevig (40) vil bli fremstilt for varetektfengsling tirsdag, siktet for forsøk på grovt ran eller medvirkning til dette. De to ble tatt på fersken da de skulle rane en verditransport inne i DNB Nor på Jessheim.

Kilder i ransetterforskningen opplyser til TV 2 Nettavisen at politiet ved minst to anledninger forut for arrestasjonen søndag, gikk til aksjon ved andre bankfilialer i Oslo-området. Politiet hadde etterretningsopplysninger og tips som tydet på at Sven-Erik Utsi, som er kjent fra det sentrale ransmiljøet (se egen sak), planla å slå til flere steder sammen med en ukjent makker.

Kripos varlset om ran
Overvåking, telefonavlytting og lekkasjer fra det sentrale ransmiljøet i Norge førte i vår til at Kripos sendte ut en trusselvurdering til alle landets politidistrikt. I denne het det at politiet hadde fått konkrete opplysninger om planlagte ran på Østlandsområdet.

Varselet gjaldt spesielt Sven-Erik Utsi. Kripos hadde opplysninger om at han planla å rane en nattsafe fra en DnB NOR filial sammen med flere.

Etterhvert ble politiet klar over at Carlo Jeanette Hellevig var Utsis medhjelper. I tiden før ransforsøket ved DnB NOR sin filial på Jessheim, har politiet fotfulgt Utsi og Hellevig. Lensmann Morten Huse i Ullensaker sa under en pressekonferanse mandag ettermiddag at politiet hadde en teori om hvem som skulle slå til mot banken.

Tatt på tredje
Etter det TV 2 Nettavisen kjenner til ble politiet i mai eller juni i år oppmerksom på at DnB NOR sine lokaler på Høvik var i Utsis søkelys. Politiet valgte på grunnlag av ressursmangel ikke å ligge i bakhold. I stedet for ble uniformerte politipatruljer satt opp utenfor banken for å skremme dem vekk.

Senere i sommer skal flere spor ha pekt mot DnB NOR sin filial på Bekkestua. Også her hadde politiet beredskap, men heller ikke denne gangen slo de to til.

Teleforavlytting og tips fra ransmiljøet, kombinert med rapporter fra vaktselskapet Hafslund om at verditransportene ble overvåket av ukjente biler, førte til at politiet for tredje gang gjorde seg klar til å rykke ut. En storstilt og nøye planlagt aksjon ble satt verk og søndag kveld la styrkene seg i bahold på Jessheim. Denne kvelden var nattsafen ekstra full som følge av at Jessheim-dagene forrige uke.

På tredje forsøk fikk politiet full klaff.

Lå i bakhold
Ti spesialtrente polititjenestemenn fra politiets beredskapstropp lå i bakhold inne i banklokalene da Utsi og Hellevig tok seg inn.

Verditransporten var fremdeles ikke ankommet da de entret banken via en kjellertrapp på baksiden av bygget. Døren var ifølge VG uten alarm og rommet innenfor tilhører ikke banken. Derfra tok de to seg inn i banklokalet ved å forsere enda en dør.

Utsi og Hellevig var bevæpnet med skarpladde våpen - en AG3 og en .45 kaliber pistol. Disse ble aldri avfyrt. De to skal ha oppholdt seg inne i banklokalet 10-30 minutter før konfrontasjonen med politiet.

Da politiet slo til, skal mennene ifølge Dagsavisen ikke ha vist tegn til å overgi seg. Politiet skal dermed ha avfyrt et varselskudd før de siktet og skjøt på nytt. Ifølge regionssjef Åge Karlsen i Det særskilte etterforskningsorganet for politisaker (SEFO) ble det trolig avfyrt mellom åtte og ni skudd inne i banken. De to ble til sammen truffet med fire skudd.

SEFO etterforsker
Skuddene traff Hellevig i begge lår. En av kulene traff nær hovedpulsåren, ifølge hans forsvarer Marius Dietrichson. Sven-Erik Utsi er lettere skadd etter at han ble truffet av politiets kuler i hånden og i baken.

SEFO har iverksatt etterforskning av skyteepisoden i banklokalene på Jessheim.

- Vi er ferdig med å avhøre de ti politibetjentene som var inne i lokalene. Nå avventer vi rapport fra Kripos sine åstedsetterforskere som vi regner med blir ferdig i løpet av tirsdagen, sier Åge Karlsen til TV 2 Nettavisen.

Når innstillingen til Statsadvokaten er klar, kan Karlsen ikke svare på.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere