RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tok sabeltannsverd - ikke pistol

Sist oppdatert:
Dette er historien om hvordan en pistol kom om bord på to fly, mens et kaptein Sabeltann-sverd ble beslaglagt. Avinor sjekker nå sine egne sikkerhetsrutiner.

TV 2 Nettavisen skrev onsdag om Odd Harald Hauge som gikk rett gjennom sikkerhetskontrollene på Svalbard og i Tromsø med pistol i sekken. Informasjonssjef Ove Narvesen i Avinor sjekker nå rutinene og forsikrer at sikkerheten ved norske flyplasser skal være langt bedre.

Narvesen sier at sikkerheten ved norske flyplasser har blitt vesentlig skjerpet siden 11. september 2001. Fra 1. januar 2005 blir det innført full sikkerhetssjekk ved alle flyplasser i Norge. I dag er det full sjekk ved de store lufthavnene. Securitas har fått sikkerhetsjobben ved alle flyplassene i Norge, bortsett fra Gardermoen, og vil nå ansette 150 nye personer fram mot nyttår.

Fikk ikke med sverd
Sjørøveren Håkon Kristian Stavrum (6) er blant de som har opplevd hvor streng sikkerhet ved norske flyplasser skal være.

På vei til Kjuttavika i Dyreparken i Kristiansand ble han stoppet i sikkerhetssjekken på Oslo lufthavn Gardermoen. Kaptein Sabeltannsverdet fikk ikke bli med om bord.

- Det var svært traumatisk for min sønn. Jeg syntes da at det var underlig at han ikke fikk ta med dette sverdet, men jeg vet jo ikke hvor fintfølende folk har blitt når det gjelder våpen og fly de siste årene, sier mamma og KK-redaktør Kjersti Løken Stavrum til TV 2 Nettavisen.

Ikke lov med plastikksverd
- Jeg følte meg trygg om bord i fly etter episoden med sverdet, men det var før jeg hørte om pistolen. Den burde jo definitivt blitt tatt ut. Dette er episoder vi ikke vil høre om, sier hun.

Det er informasjonsdirektør Ove Narvesen i Avinor helt enig i. Han sier at ingen våpen, våpenimitasjoner, eller ting som kan bli brukt som våpen, skal om bord i flyene.

- Kaptein Sabeltannsverdet er en våpenimitasjon og det er like ulovlig som våpen. Du kan tenke deg i en opphetet situasjon i en flykropp. Hvis noen drar fram et slikt sverd så er ikke det første man tenker på å sjekke om det er ekte, sier Narvesen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere