*Nettavisen* Nyheter.

Tok sjokkbilder av pelsdyr

Foto: Nettverk for dyr frihet (Nettverk for dyrs frihet)

Fant dyr uten bein, ører og haler. Nå blir 44 pelsdyrfarmer anmeldt.

01.11.10 07:01

Det er organisasjonen Nettverk for dyrs frihet som har tatt seg ulovlig inn på norske pelsdyrfarmer for å dokumentere tilfeller hvor dyr lider, melder NRK.

Nå anmelder de 44 pelsdyrgårder for brudd på dyrevernloven, etter en rekke grufulle funn. På halvparten av farmene skal de ha funnet dyr med skader som ikke var behandlet.

- På det første stedet jeg var på var det fem revevalper som manglet bakbein. Vi har også sett lamme dyr, dyr uten hale, uten ører og vi har sett veldig mye forskjellige bittskader og sykdommer, sier Per Arne Tøllefsen i Nettverk for dyrs frihet til Nettavisen.

Organisasjonen tok bilder for å dokumentere skadene, og noen av bildene ser du i denne saken.

Ble friskmeldt i vår
Fra midten av juli og fram til begynnelsen av august reiste Nettverk for dyrs frihet rundt i 12 fylker, og besøkte til sammen 44 pelsdyrfarmer.

- Det vi gjør når vi er på en farm er at vi har et inspeksjonsskjema som vi følger, på bakgrunn av det lovverket som regulerer bransjen. Vi går gjennom alle punktene for å se om de følger forskriftene, og vi bruker mye tid til å se på dyrene og hvordan de har det, forteller Tøllefsen.

Han sier de kritikkverdige forholdene de fant var mange, og det til tross for at Mattilsynet i vår inspiserte pelsdyrfarmene.

- Konklusjonen fra landbruksministeren da var at pelsdyr har det bra i Norge. Og de har jo hele tiden hevdet at så lenge forskriftene følges, så har de det bra. Men det vi finner er at det ikke er noen sammenheng med forskriftene og skader på dyrene, sier Tøllefsen til Nettavisen.

- Bør forby pelsdyroppdrett
Han vektlegger at pelsdyrene lever i et veldig lite bur, og at skadene som oppstår forårsakes av enten mor eller søsken.

- Vår oppfatning av det hele er at forskriften som er laget ikke har noe å si for dyrene til slutt. For de klarer seg ikke under slike forhold, for det er bittesmå bur og de blir stresset både fysisk og psykisk, sier Tøllefsen.

Ifølge ham så fant de på alle pelsdyrfarmene de besøkte psykiske lidelser hos dyrene.

- Psykiske lidelser vises ved at de løper fram og tilbake i buret. Det er jo ikke friske dyr som gjør det, hevder han.

Organisasjonen har en klar mening om hva som bør skje:

- Vi har jo en klar mening om at Norge bør forby pelsdyroppdrett. Det er 2009, og Norge som hevder å sette dyrevelferd høyt, bør sette en stopper for det her, sier Tøllefsen.

Ønsket ikke se bildene
Da NRK ville vise Mattilsynets tilsynsdirektør bildene fra aktivistene, ønsket hun ikke å se dem.

- Jeg vil si at vi har en god kontroll på denne næringen. Også i forhold til det regelverket vi har, som mange nok er uenige i, føler jeg vi har en god kontroll, sier tilsynsdirektør Kristina Landsverk til kanalen.

- Bør granske Mattilsynet
Miljøpartiet De Grønne reagerer på bildene fra Nettverk for dyrs frihet.

- Vi ber om en granskning av Mattilsynets rolle, og at dyretilsyn må overlates til et nytt dyreverndirektorat, uttaler Sondre Båtstrand, talsperson for Miljøpartiet De Grønne, i en pressemelding.

Partiet reagerer på at Mattilsynet ikke fant kritikkverdige forhold ved sine kontroller, mens Nettverk for dyrs frihet fant en rekke skadde dyr.

- Det kan virke som at Mattilsynet er mer opptatt av å verne pelsindustrien enn dyrene, sier Båtstrand, som mener denne saken viser behovet for et eget dyreverndirektorat under Miljøverndepartementet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.