Tom kinosal på DVD-lansering

Foto: Jørgen Berge (Mediehuset Nettavisen)

Men Knut Jørgen Røed Ødegaard var like entusiastisk.

16.11.09 19:10

GRÜNERLØKKA (Nettavisen/Side2): Mandag formiddag inviterte astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard og kona Anne Mette Sannes pressen til lansering av sin nye DVD om verdensrommet på Ringen kino i Oslo.

Men oppmøtet på pressekonferansen ble ikke som ønsket for det entusiastiske ekteparet. For Nettavisen var en av bare totalt tre journalister, i tilegg til to andre interesserte personer, som fylte stolene i kinosalen. De to andre journalistene kom fra fagblader.

- Det er veldig vanskelig å spå hvor mange som kommer. Men det var jo litt synd at ikke flere ville se det her da, sier Røed Ødegaard til Nettavisen.

Han sier de hadde ventet at det ville komme alt fra to til 30 journalister på den lukkede pressevisningen.

Få nytt fra Side2: Klikk her!

- Lite tilgjengelig
På pressekonferansen ble det vist en halv time med smakebiter fra DVD-filmen «Universet - En spektakulær reise i kosmos».

- Jeg kan sette meg her jeg, hvis jeg får plass, sier Røed Ødegaard og ler når han setter seg ned i den tomme kinosalen for å starte visningen.

Han sier at pressekonferansen ble varslet sent, og at det nok kan ha hatt en betydning for oppmøtet.

- Men vi var på God Morgen Norge på TV 2 i dag tidlig, forteller den blide astronomen, som til tross for det lave oppmøtet, entusiastisk og blid som alltid, fortalte om innholdet på DVD-en.

DVD-en består av video- og bildemateriale av svarte hull, asteroider, voldsomme eksplosjoner på Solen, kolliderende planeter, stjerner, solformørkelser, meteorittjakt og romreiser for å nevne noe.

- Mye av materialet har ikke vært tilgjengelig for folk, sier Røed Ødegaard.

- Samlet i flere år
På DVD-en kommenterer ekteparet det som skjer, og filosoferer blant annet om muligheten for liv på andre planeter. Filmen varer i 2,5 time, i tillegg til ekstramateriale på 1,5 time. Så her er det mye.

- Vi har snakket om å lage en slik DVD i et års tid, og i mars i år begynte konkretiseringen. I juni begynte vi filmingen og så har de siste månedene gått med til redigering, sier Røed Ødegaard.

Mye av materialet har astronomen samlet gjennom flere år.

- Jeg har vel den største databasen med astronomiske multimedieting. Derfor hadde jeg lyst til å lage noe mer filmatisk av det, sier han.

- Strabasiøst
Men produksjonen har tatt lengre tid enn ekteparet hadde forventet, blant annet fordi det har tatt tid å avklare rettighetene til mye av stoffet de ville bruke på DVD-en.

- Det har vært et ganske strabasiøst prosjekt, så vi har glade vi endelig er i mål, sier Anne Mette Sannes.

Røed Ødegaard forteller til Nettavisen at de allerede har fått forhåndsbestillinger på 200-300 filmer.

- Det er mye interesse for astronomi i befolkningen, konstaterer han.

Og til slutt; de journalistene som ikke dukket opp på pressevisningen, kan bare angre. For vi som var der fikk servert både konfekt, kake og brus til filmvisningen...

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.