Gå til sidens hovedinnhold

Tomatsaus mot kreft

Professor tror menn som spiser mye tomatprodukter kan ha lavere risiko for å utvikle prostatakreft.

(SIDE2): Professor Rune Blomhoff ved avdeling for ernæringsvitenskap på Universitetet i Oslo har gjennomgått en rekke ulik forskning og skrevet boka «Fruktbar kunnskap», melder Dagbladet.

Her vier han tomaten spesiell oppmerksomhet. Flere resultater fra ulike studier tyder på at menn som spiser mye tomatprodukter har lavere risiko for å utvikle prostatakreft.

Tomatsaus skal også gi en bedre virkning enn fersk tomat. Det er trolig antioksidanten lykopen som gjør tomaten unik.

Det gjøres nå et klinisk forsøk blant 102 prostatakreft-pasienter der både tomat og en blanding av tomat, soya, selen, omega 3, te, drue og granateple testes for virkning på kreftsvulsten. Men det er for tidlig å gå ut med offisielle anbefalinger, påpeker professoren.

LES MER OM HELSE,TRENING OG VELVÆRE HER.

Prostatakreft er den vanligste kreftformen blant norske menn. Årlig rammes rundt 3.300 av denne sykdommen.

Prostatakreft er som regel symptomfri i tidlige stadier. Det hender at spredning utenfor prostata forårsaker de første symptomene.

- Spredning til skjelettet skjer ofte tidlig, og det er ikke uvanlig at ryggsmerter som ligner lumbago er det første tegnet på at ikke alt er som det skal være.

- Vekttap, blodmangel og unormal tretthet er også mulige symptomer på kreft.

- I noen tilfeller fører prostatakreft til at det kommer blod i urinen. Dette kan også ha andre årsaker, men er alltid et signal om at lege bør oppsøkes. (Kilde: kreftforeningen.no)

Reklame

Black Week: De beste kuppene du gjør på Fjellsport-salget