*Nettavisen* Nyheter.

Tomler opp for kompetansepakke til permitterte og arbeidsledige

 

Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: (NTB scanpix)

Både Virke og LO gir tommel opp for regjeringens nye tiltakspakke for å bygge kompetanse hos arbeidstakere som går ledige.

03.04.20 14:12

Regjeringen kunngjorde fredag at 190 millioner kroner skal brukes på ulike tiltak for å få permitterte og arbeidsledige bedre rustet for arbeidslivet når koronakrisen er over.

– Vi oppretter nå flere skreddersydde utdanninger og opplæringstilbud for kriserammede næringer og deres ansatte, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H).

Pengene går til bransjeprogrammer (100 millioner), nettbasert opplæring (50), opplæring av ufaglærte (20) og til universiteter og høyskoler for å gi plass til flere på eksisterende utdanninger (20).

– Etterlyst

I Virke er det glede over nyheten.

– Dette er noe Virke har etterlyst lenge. Handelen er i stor endring og mister arbeidsplasser hver eneste dag. Koronakrisen har eskalert situasjonen og gjort det mye mer dramatisk enn vi kunne forestille oss, sier administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen i Virke.

– Det er sårt behov for påfyll av kompetanse, sier han, men påpeker samtidig at dette må skje på bransjens premisser for å være relevant.

Også LO er fornøyd med pakken.

– Dette ser svært bra ut og er helt i tråd med innspill som er kommet fra LO. Å satse på videreutvikling og igangsetting av nye bransjeprogram og på styrking av grunnleggende ferdigheter og fagopplæring er noe av det viktigste vi kan gjøre i situasjonen vi står oppe i, sier LO-sekretær Trude Tinnlund.

Ap: Vårt verk

Ap påpeker på sin side at det var deres verk at det ble laget en kompetansepakke.

– Arbeiderpartiet er glad for at vi i Stortinget sikret midler til en kompetansepakke, og at regjeringen raskt får en ordning på plass. Målet vårt er å sette disse pengene raskt i arbeid slik at arbeidsledige kan bruke tiden som ledig til å stille sterkere på arbeidsmarkedet, sier utdanningspolitisk talsperson Torstein Tvedt Solberg til NTB.

Over 412.000 personer er nå registrert som helt eller delvis arbeidssøkende, viser ferske tall fra Nav.

Bekymret over dagpengeregler

Også Akademikerne mener det er mye bra i pakken, men er samtidig bekymret for at dagpengereglene skal hindre permitterte med høy utdanning i å benytte seg av tilbudet

– Regelverket må ikke stå i veien for at permitterte faktisk får mulighet til å ta disse kursene. Stadig flere høyt utdannede permitteres, og vi forventer at regjeringen sørger for at permitterte og oppsagte nå kan ta utdanning som gir studiepoeng uten å miste dagpengene sine, sier leder Kari Sollien.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag