I februar i år endte med en festkrangel med at en mann måtte sy fire sting i pannen etter at en toppblogger kastet et glass i pannen på ham.

Kvinnen har hele tiden nektet for å ha gjort noe straffbart, men det er ubestridt at hun kastet glasset på den fornærmede mannen.

Forrige uke møtte hun i retten tiltalt for vold. Politiadvokat Katja Kristine Sand Dørstad la ned påstand om seks måneders straff, i tillegg til oppreisningserstatning (erstatning for tort og svie).

Retten har frikjent kvinnen for fengselsstraff. Men hun er likevel dømt til å betale mannen 15.000 kroner i erstatning til mannen.

"Retten kan ikke legge til grunn at tiltalte forstod at glasset hun kastet mot fornærmede mest sannsynlig ville treffe ham og påføre ham en kroppsskade", heter det i dommen.

- Min klient er lettet over at hennes forklaring ble lagt til grunn, sier kvinnens forsvarer Cecilie Nakstad til Nettavisen.

- Ikke straffbar handling

- Erstatningen er basert på at hun spontant kastet fra seg en flaske/glass som reaksjon på at hun selv hadde blitt kastet sprit på i ansiktet. Retten mener at det var en uforsvarlig reaksjon. Dette er noe helt annet enn en straffbar forsettlig handling.

Nakstad er overbevist om at toppbloggerens reaksjon er noe mange kan kjenne seg igjen i.

- Mange ville reagert som henne i lignende situasjon, mener jeg. Vi vil nå bruke litt tid på å gå gjennom dommen hva gjelder erstatningsspørsmålet før hun bestemmer seg for hva hun gjør.

I dommen heter det blant annet:

"Retten er ikke i tvil om at det var tiltalte som kastet et glass eller en flaske som traff pannen på fornærmede så han ble påført en skade som beskrevet over. Selv har tiltalte forklart at hun kastet fra seg et glass hun hadde i hånda i den retningen som glasset som ble kastet mot henne kom fra. Fornærmede hadde et bilde i hodet av at det var tiltalte som kastet et glass som traff ham (...)."

"Det er ikke tvilsomt at fornærmede rundt midnatt ble truffet i pannen av en flaske eller av et glass, som må ha blitt kastet. Fornærmede dro ned til legevakten søndagen og det er framlagt et notat som sier at han hadde en hevelse og et to cm langt sår i pannen som ble sydd med fire sting. Legen mente også at han hadde fått en mild hjernerystelse."

Den tiltalte kvinnen har hyppig frekventert på ulike blogg-topplister, og er fremdeles i toppsjiktet. På Instagram har hun over 70.000 følgere, og hun profilerer seg også i ulike sosiale medier-kanaler.

Kvinnen i 20-årene har i tillegg vært deltaker i en av Norges mest populære realityserier, og andre TV-serier, i løpet av de aller siste årene. Toppbloggeren har også skapt offentlig debatt på grunn av bloggen sin.

Les også: Tiltalt toppblogger gråt i retten da hun forklarte seg

- Angrepet fordi hun er kjendis

I retten kom det frem at toppbloggeren har rundt 360.000 kroner i årsinntekt på blogging og deltakelse i realityserier.

- Min klient er kjendis i dette miljøet, og har deltatt i et kjent realityprogram. Dette spiller en faktor i at fornærmede kommer bort til akkurat henne, sa forsvarer Cecilie Nakstad i sin avsluttende prosedyre, der hun argumenterte for frifinnelse i retten.

Den fornærmede mannens forklaring var ikke uventet helt annerledes. Ifølge ham kom han bort til bloggeren for å snakke med henne fordi hun var den eneste han ikke hadde snakket med på festen.

"Fornærmedes forklaring er svært forskjellig: Rundt elleve på kvelden kom tiltalte. På vei tilbake fra toalettet stanset han der hvor tiltalte og BB (venninne av tiltalte, red. anm.) satt og spurte smilende om han skulle lære henne karate. Han skjelte henne ut og gikk og satte seg på andre siden av bordet. Plutselig slo tiltalte ham to ganger med flat hånd på kinnet mens hun satt, og på XXs (samboeren til den fornærmede kvinnen, red. anm.) spørsmål sa hun det var fordi han avbrøt hennes samtale med YY (venninne av samboeren til den fornærmede kvinnen, red. anm.). Mens han fortsatt satt ble han truffet i pannen av et glass så han begynte å blø", heter det i dommen.

Får 15.000 i erstatning

I sin avsluttende prosedyre var politiadvokat Sand Dørstad klar på at kvinnen i 20-årene skulle ha ubetinget fengselsstraff i seks måneder.

- Det er usannsynlig at hun har fått en drink i ansiktet og blitt blindet før hun kastet en flaske eller et glass da hun satt to meter fra den fornærmede.

Politiadvokaten mente tiltalte med overveiende sannsynlighet måtte ha skjønt skadepotensialet ved å kastet flasken/glasset mot mannen.

- Det er et stort skadepotensiale, og det er flaks at det ikke gikk verre. Flaksen/glasset kunne for eksempel ha truffet øyet.

Ifølge den fornærmedes forklaring smilte han og var vennlig i tonen da han kom bort og startet samtalen med å spørre om han skulle lære bloggeren og venninnen karate.

Retten mener han skal ha erstatning etter voldshendelsen.

"Retten har imidlertid lagt vekt på at ZZ (den fornærmede mannen, red. anm.) selv utløste hendelsen ved skremmende og plagsom utskjelling, og ved å plage og til dels skremme NN (toppbloggeren, red. anm.) ved sin insistering på at venninnen YY burde lære seg karate av ham for å kunne forsvare seg mot NN.

Det var også kast av innholdet i et glass mot NN som nokså spontant utløste kast av glasset som traff ZZ i hodet. Retten mener etter en samlet vurdering at NN bør dømmes til å betale ZZ erstatning i form av oppreisning med kr. 15 000."

Årsaken til at kvinnen kan bli frikjent for straff, men dømt til erstatning, er at beviskravet er lavere for sivile krav, som erstatning er, enn straffeansvar.

Politiadvokat Katja Kristine Sand Dørstad har ikke besvart Nettavisens henvendelser.