RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Toppklatrer i retten

Sykehusleiligheter verdt milliarder har endt i Høyesterett.

Ivar Tollefsen tilbringer dagene i Høyesterett. Striden om sykehusleilighetene har nådd helt til topps.

NA24 - din næringslivsavis

Stridens kjerne er salget av 1744 sykehusleiligheter i Oslo. Leietagerne krever forkjøpsrett av boligene. Men det er ikke utleier interessert i. Det dreier seg om verdier for milliarder.

- Har ingen anelse, sier Ivar Tollefsen til NA24, om hvilket utfall av rettssaken han forventer.

Oslo kommune og eiers advokat har hele tiden vært uenige om hvorvidt den kommunale forkjøpsretten kan benyttes i denne saken eller ikke.

Krangelen har vært gjennom tingretten, der eiendomsutleier og eventyrer Ivar Tollefsen fikk medhold i at forkjøpsvedtaket ikke var gyldig og gjennom lagmannsretten, der kommunen fikk medhold og skjønn for fastsettelse av eiendommenes verdi ble tillatt fremmet.

- Ikke råd til leien
Nå er det Høyesterett som skal avgjøre hvorvidt de sykehusansatte får kjøpe boligene de leier, eller om de må fortsette å leie til markedspris av Tollefsen og selskapet hans, Fredensborg.

- Fredensborg avkrever så høy husleie at det ikke er mulig å betale på vanlig sykehuslønn, sier Jan Jacobsen, styreleder i interesseforeningen for sykehusansatte bosatt i tjenesteboliger (ISBIT) til NA24.

Det er satt av to og en halv dag til rettssaken, som går mellom Ivar Tollefsens selskaper Fredensborg Boligutleie og Eiendomsselskap, samt meglerhuset ABG Sundal Collier, mot Oslo kommune og beboerne.

- Skeptiske
Tollefsen følger rettssaken som publikummer. På de samme benkene sitter også leietagerne hans og Tollefsen hilser forsiktig på dem med et lite «Hei».

De sykehusansatte betaler i dag 6000 kroner for en ettroms og 8000 kroner for en toroms. Leilighetene er ikke rehabilitert.

- Det er veldig interesse blant de ansatte om å bruke forkjøpsretten. Administrasjonen ved sykehuset ønsker at beboerne skal få benytte seg av forkjøpsretten, sier Jan Jacobsen.

Han håper den enstemmige dommen fra lagmannsretten blir stående.

- Vi stiller oss skeptiske til advokat Caspersens argumentasjon om vår tilhørighet. Det er mange eksempler på folk som har bodd der i 30 år eller mer. Det er grunnstammen i staben til Aker og Ullevål sykehus, sier Jacobsen.

- Rekrutteringsboliger
Caspersen hevdet til retten at boligene i hovedsak var rekrutteringsboliger, leid ut til ansatte ved sykehusene, og at det ikke var meningen av leietagerne skulle bli boende.

- Kommunen grep inn i spørsmålet om forkjøpsrett. Det dreier seg om verdier i milliardklassen, prosederte Caspersen i retten.

ABG Sundal Collier betalte i 2001 715 millioner kroner for de 1744 leilighetene. I 2002 ble verdien av boligene taksert til drøyt en milliard. Siden den gang har eiendomsmarkedet gått rett til værs. ABG Sundal Collier fikk 110 millioner kroner i gevinst da kontrakten ble overdratt til Fredensborg Boligutleie i 2005.

- Oslo kommune ville realisere verdi og hindre at eiendomsmassen fulgte gratis med på lasset da staten skulle overta sykehusene etter sykehusreformen. Kommunen mente det var viktig å selge alle boligene til en profesjonell part, for å sørge for fortsatt utleie til sykehusansatte. Det var en forutsetning at Ivar Tollefsen skulle forvalte eiendommene og stå for utleie, prosederte advokat Caspersen.

Hans hovedargument var likevel at vedtaket fattet av bystyret i 2005 om forkjøpsrett er ugyldig, fordi han hevder at forkjøpsrett forutsetter at selger eier gården. Caspersen argumenterer for at det er kontrakten som har blitt overført og ikke eiendomsretten.

- Hvis vi taper...
Det var opprinnelig i 2001 at Oslo kommune solgte sykehusboligene i hui og hast til ABG Sundal Collier. Bakgrunnen var at staten skulle ta over sykehusene etter sykehusreformen, men kommunen ønsket ikke at de 1744 leilighetene skulle overtas gratis av staten. Kommunen vedtok den gang at forkjøpsretten ikke skulle gjelde, selv om beboerne krevde den, med begrunnelse i at beboerne ikke var sterkt knyttet til boligene. Dette til tross for at mange har bodd der i årevis.

- Hvis vi vinner skjer det ingenting. Vi fikk overlevert boligene for to år siden. Hvis vi taper, har kommunen rett til å kjøpe, men prisen er ikke avklart. Da vil saken sannsynligvis gå tilbake til tingretten, sier Ivar Tollefsen til NA24.

Det er ventet at dommen vil falle rundt månedsskiftet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere