*Nettavisen* Nyheter.

Tør ikke hente død dykker

Dykkeren som mistet livet inne i en undervannsgrotte for en uke siden, kan i verste fall bli etterlatt inne i grotten.

23.08.06 08:31

Den savnede er fortsatt ikke hentet ut - oppdraget er vanskelig og farlig.

Ulykken skjedde onsdag i forrige uke , da et 40-talls grottedykkere fra hele Europa var samlet for å utforske Pluragrotten utenfor Mo i Rana i Nordland.

Måtte redde seg selv
Den savnede 37-åringen dykket sammen med en kamerat 1200 meter inn i fjellet på 110 meters dyp, da han signaliserte at han hadde problemer. Kameraten fikk tatt med makkeren opp til 75 meter, men da livet ikke stod til å redde, måtte vennen forlate den forulykkede for selv å kunne berge sitt eget liv.

Ei uke etter ulykken er dykkeren fortsatt ikke hentet ut.

- Årsaken er at store dyp og trange mørke grotteganger fylt med vann gjør oppdraget svært vanskelig og meget risikabelt. Vi har kalt inn dykkere fra Oslo brannredningstjeneste for å lede arbeide med å hente ut mannen, sier John-Helge Vang, stabssjef ved Helgeland politidistrikt til TV 2 Nyhetene.

Etter det TV 2 erfarer, er også spesialdykkere fra England på tur til Mo i Rana.

- Gruppen med eksperter er sammen med politiet i ferd med å utarbeide en såkalt prosedyrebeskrivelse slik at arbeidstilsynet kan avgjøre om aksjonen kan iverksettes eller ikke. Det er politiet som nå har fått arbeidsgiveransvaret, og derfor må sikkerheten for den enkelte være på plass, ifølge Vang.

Skremmer ikke miljøet
Det er første gang at en slik redningsoppdrag blir gjennomført i Norge.

Plurgrotten utenfor Mo i Rana beskrives som meget spesiell og vakker. Hvert år kommer det grottedykkere fra hele Europa i jakten på det trange, mørke og de ukjente, ifølge dykker Vebjørn Karlsen.

Han har lang erfaring som grottedykker og kjenner Plurgrotten godt.

Dette er det den første alvorlige grotteulykken her til lands, men ulykken skremmer ikke grottedykkermiljøet av den grunn. Alle de som driver med grottedykking har lang erfaring og vet hva de holder på med.

- Det er et lite miljø der alle kjenner alle. Denne ulykken er dypt tragisk, men livet må gå videre, sier Karlsen.

Politimesteren på Helgeland har lagt ned midlertidig forbud mot å dykke i undervannsgrottene i kommunen.

- Nå håper vi at forbudet ikke vil bli permanent, sier Karlsen til TV 2 Nyhetene.

Dykkerens kamerat, Bjarte Vestøl har innrømmet at de to forsøkte å sette dybderekord da ulykken inntraff. Før sist onsdag hadde ingen vært på mer enn 93 meters dybde i grotten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag