*Nettavisen* Nyheter.

Tør ikke varsle om snusk

Foto: Varslerinstituttet (Varslerinstituttet)

Norske ledere tør ikke varsle om snusk og korrupsjon.

Norske bedrifter har ikke systemer for å fange opp varslere som slår alarm om korrupsjon i virksomheten.

Det går frem av en undersøkelse som Norstat har gjort blant 700 ledere i privat og offentlig sektor.

- De ansatte stoler ikke på arbeidsgiveren sin hvis de oppdager noe som er galt. Mange er engstelige for at sjefen er involvert og frykter represalier hvis de sier fra, sier Jan Lie Amundsen, daglig leder i VarslerInstituttet.

Norge på bunn
Ifølge Transparency Internationals årlige korrupsjonsindeks er Norge dårligst i Norden i å bekjempe korrupsjon.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Norge ligger langt bak. Vi er nødt til å legge forholdene bedre til rette for å avdekke korrupsjon og andre kritikkverdige forhold på et tidlig tidspunkt. Gode varslingssystemer er helt avgjørende hvis Norge effektivt skal bekjempe korrupsjon. Beregninger fra USA viser at cirka halvparten av landets økonomiske kriminalitet blir avslørt på grunn av tips fra ansatte, kunder eller leverandører, sier Amundsen.

Rett til varsling
Norge innførte i 2006 et særlig vern for arbeidstakere som varsler om lovbrudd og andre kritikkverdige forhold på arbeidsplassen.

Arbeidsmiljøloven slår fast at de ansatte «har rett til å varsle om kritikkverdige forhold i virksomheten

Loven slår også fast at arbeidstakeren har et vern mot hevn eller gjengjeldelse fra arbeidsgiver - og at arbeidsgiveren må bevise at det ikke er snakk om hevn dersom det sannsynliggjøres.

Dersom varsling blir gjengjeldt, har arbeidstakeren rett på økonomisk erstatning.

Mangler varslingssystemer
Loven pålegger arbeidsgiver å lage rutiner for varsling, men dette syndes det mot i mange virksomheter.

Ifølge Norstats undersøkelse mangler halvparten av de private bedriftene og hver femte offentlige virksomhet et slikt varslingssystem.

Samtidig viser tidligere undersøkelser at nesten en av tre ansatte sier at de har unnlatt å varsle etter å ha observert kritikkverdige forhold på arbeidsplassen, går det frem av opplysninger fra Varslerinstituttet.

- Varsling handler ikke om angiveri. Mange tror at varsling og angiveri er to sider av samme sak. Det er helt feil. De ansatte har plikt til å si fra hvis de avdekker ulovlige eller uetiske forhold. Slike ting må frem i lyset slik at de kan ryddes opp i til virksomhetens beste, sier Jan Lie Amundsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag