*Nettavisen* Nyheter.

Torgersen raser mot avvisning

- De kan ta hele haugen og tørke seg i ræva med den, sa Fredrik Fasting Torgersen. Oslo statsadvokatembeter vil ikke gjenoppta drapssaken mot ham.

02.12.05 19:43

OSLO (TV 2 Nettavisen) Oslo statsadvokatembeter er sikre på at rett mann er dømt for å ha drept 16 år gamle Rigmor Johnsen i 1958.

Torgersen-saken oppfyller ikke lovens vilkår for gjenopptagelse verken etter straffeprosesslovens paragraf 391.1.3 eller paragraf 192 annet ledd, heter det i uttalelsen. Dermed anbefaler ikke Oslo statsadvokatembeter gjennopptagelseskommisjonen å se på Torgersen-saken på nytt.

- De kan ta hele haugen og tørke seg i ræva med den. Det er oppspinn alt sammen, sa Fredrik Fasting Torgersen etter offentliggjøringen av avgjørelsen. Flere ganger under presserunden tok han ordet uten å få det.

Overraskende
Avvisningen kommer svært overraskende på de som i mange år har kjempet for at den gamle drapssaken skal bli gjenopptatt.

- Den gjennomgangen de har gjort, er uvanlig partisk og jeg tror nesten ikke mine egne øyne og ører, sier jusprofessor Ståle Eskeland.

Eskeland leverte sammen med advokat Erling Moss en 500 sider lang avhandling til gjennopptagelseskommisjonen i april i år. Jusprofessoren har fortsatt tro på at kommisjonen vil gjenoppta saken, og at de ikke vil ta hensyn til anbefalingen han karakteriserer som en redegjørelse av de gamle fordommene i saken.

Nye kort
Statsadvokat Anne Katteland har gjennomgått alt materialet i Torgersen-saken. Hun sa i dag at hun ikke kjente saken fra før og har sett på den med nye øyne.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Christian Lagaard (TV 2 Nettavisen)

- Jeg har ikke hatt som utgangspunkt at Torgersen er skyldig. Jeg vurdert alle tidligere papirer, avgjørelser og bevis. Min konklusjon er at saken har vært meget grundig etterforsket, det ble innsamlet svært gode bevis under etterforskningen i 1958, og dommen mot Fasting Torgersen er også svært grundig, sier Katteland.

Amper stemning
- Hun ljuger som bare faen! Det er ikke til å tru, sa Torgersen mens Katteland redegjorde for sitt arbeid. Flere ganger under redegjørelsen, uten å få ordet, protesterte både Torgersen og Eskeland mot ting de mente var uriktig.

- Går det an å være så dum da?, utbrøt Torgersen, da Katteland hevdet at Torgersen hele tiden har nektet å avgi hår- prøve under etterforskningen.

Uenigheten mellom de to partene kom tydelig frem under pressekonferansen. Torgersens nevø var også til stede. Etter seansen kritiserte nevøen de tre advokatene høylytt på gangen mens TV-kameraene rullet.

- Dette er som forventet. De vil ikke ha den gjennoptatt. Det er tøv og vås alt sammen, sier Torgersen, som også advarte det norske folk mot å havne i ”klørne” på disse menneskene, her med klar referanse til påtalemyndigheten.

- Vil de ta deg så ordner de det, sa en tydelig forbannet Torgersen.

Opp til kommisjonen
Nå vil gjenopptagelseskommisjonen avgjøre om saken blir gjenopptatt.

- For det første foreligger det etter vårt syn ingen klare holdepunkter for påstandene om at noen av aktørene i saken har gjort seg skyldig i et straffbart forhold med hensyn til saken, eller at et vitne har avgitt falsk forklaring, skriver Oslo statsadvokatembeter i sin uttalelse til gjenopptagelseskommisjonen.

Påtalemyndighetene mener dessuten at Torgersens begjæring ikke inneholder noe vesentlig nytt i forhold til tidligere begjæringer.

For det tredje foreligger det ikke i følge uttalelsen forhold som gjør det tvilsomt om dommen mot Torgersen er riktig.

Torgersen ble dømt til livsvarig fengsel og 10 års sikring for drap og voldtekt på 16 år gamle Rigmor Johnsen i 1958, men har hele tiden hevdet at han er offer for et justismord.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.