Stadig flere bønder slår nå alarm om tørken som rammer landbruket. Som Nettavisen skrev mandag, var det da 12.306 dyr som manglet fôr. Men på bare to dager er antallet nesten tredoblet, til 28.715 dyr, ifølge det nystartede nettstedet for fôrformidling.

På nettstedet har flere hundre bønder registrert seg og fortalt at de mangler totalt 103.428 høyballer til dyrene. Mandag var antallet 39.015.

Les også: Nå kan det bli smør- og melkekrise

- Ikke ofte jeg ber om hjelp

En av dem som er rammet av tørken, er bonde Hans Arild Grøndahl.

«IKKE ofte jeg ber om HJELP! Men nå opplever jeg KRISE for første gang jeg kan huske på Grøndalen gård», skriver Grøndahl på Facebook.

Han forteller at situasjonen går innpå ham personlig.

«Jeg sover ikke godt om natten, og det er mange med meg», skriver han.

- Jeg tok over gården i 1993, da jeg var 23 år gammel, men jeg husker ikke et år som det vi har opplevd nå, med så lite regn og så tørre jorder, utdyper Grøndahl til Nettavisen.

Les mer om værutsiktene: Hetebølgen fortsetter - venter over 30 grader

Gården hans ligger på Auli i Akershus, der familien har 170 dekar med beitemark til dyrene, 19 kuer og 10 ungdyr.

- Vi har alltid klart oss selv om det har vært litt tørre sommre. Men nå er alt tørt, det finnes ikke noe grønt igjen, sukker Grøndahl.

Lesogså: Fortvilt bonde: - Det er fullstendig brunsvidd her

- Veldig tøff oppstart

Vanligvis har de på gården beite for dyra fram til midten av september, men nå er det ikke noe beite igjen.

- Så alle dyra må vi nå fôre inne med grovfôr, som skulle vært vinterfôr. Vi har også 350 dekar hvor vi høster gras til grøntfôr, men avlingen er omtrent halvparten av det som er vanlig, sier Grøndahl, som karakteriserer situasjonen landbruket har havnet i, som en stor krise.

- Jeg har aldri klagd over det å være bonde, og klager ikke nå heller. Men jeg vil uttrykke at det er en situasjon jeg aldri har opplevd før. Jeg er så heldig og har en sønn på 28 år som har tatt over gården, men som får en veldig tøff oppstart, sier han.

Grøndahl har en instendig bønn til andre bønder som kan hjelpe.

- Det jeg kan prøve å inspirere til er å få kolleger som driver med korn til å høste en grønn havreåker, pakke det i baller og være solidarisk med dem som driver med grovspisende husdyr, sier han.

Les også: Krisemøter om fôrmangel over hele Østlandet

- Skal ikke stå og sulte

Selv har han og sønnen alliert seg med en nabo, som selger grønn havre på rot.

- Det er kjempeflott, men det blir jo ikke så mye hos han heller, der det også er en dårlig avling. Men det blir et dyrere grovfôr for oss enn om vi dyrker det selv, så det har også en økonomisk side som det er vanskelig å si hva det vil ende med, sier han.

Flere av de rammede bøndene, deriblant Grøndahl, vurderer nå også å slakte dyr om situasjonen ikke snart bedrer seg.

- Dyra må ha mat for å klare seg, så det er prioritet nummer èn for oss. Dyrene skal ikke stå og sulte. Hvis det går så langt at det ikke er nok fôr, så må vi begynne å slakte nå, for å få beholdt noen dyr til vinteren, sier han.

Les også: 12.306 dyr mangler fôr

- Det er jeg skeptisk til

Han understreker samtidig at det ikke bare er de som driver med kuer og kyr som det er krise for, men også de som har hester.

Selv er han imidlertid skeptisk til å importere fôr fra utlandet, som landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) nå har åpnet for.

- Staten har jo åpnet for at vi skal kunne importere fôr uten toll, men det er jeg skeptisk til, for det er mange farlige sykdommer og smitte i jorda som kan dras inn i Norge fra andre land, sier Grøndahl.

Ifølge nettstedet for fôrformidling, opplyser også bønder at de har 13.918 høyballer tilgjengelig, og 6000 tonn høy.

- Det er tydelig at det er veldig mange som er rammet, og at det er mange som er på desperat jakt etter fôr til dyrene sine, sa Jørn Toppe til Nettavisen mandag, som søndag startet nettsiden.

Les mer: Fortvilt bonde: - Det er fullstendig brunsvidd her