RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tornadoer vanligst på Østlandet

Selv om tornadoer er sjeldne i Norge, er det Østlandet som er mest utsatt. Se video av tornado her.

Særlig Østlandsområdet er utsatt for fenomenet. I Norge kaller vi det ikke tornadoer, men tromber, som er såkalte minitornadoer.

- Skypumper utenfor norskekysten hører vi oftere om enn tromber over land. Skypumper er vanligvis svakere enn tornadoer, og norske tromber har nok mer til felles med skypumper enn med store tornadoer, sier meteorolog Ellen Viste ved Storm Weather Center til iOslo.no.

- Ikke som de amerikanske monstrene
Helt uskyldige har likevel ikke de norske værfenomenene vært. I Nordmarka ble om lag ti tusen trær revet overende av to tromber i 1981. Tryvannsstya er bygget av tømmer fra tornadohogst i 1927.

Selv skypumper kan forårsake stor skade. En kraftig skypumpe feide innover Oslo ved Bjørvika i 2004. Den var så sterk at den flyttet på flere biler, murblokker ble slengt rundt og flere trær og skilt knakk i den sterke vinden.

Viste tror likevel ikke sannsynligheten er stor for at vi blir rammet av en tilsvarende tornado som London ble rammet av torsdag.

- Det vi helt klart kan si, er at sannsynligheten for å bli rammet av en tornado i Norge er temmelig liten. Det forekommer tornadoer i Norge, kanskje oftere enn vi registrerer. Men de norske tornadoene er små og svake, og kan på ingen måte måle seg med de amerikanske monstrene, sier Viste.

Oslo utsatt
Både tromber, tornadoer og skypumper dannes under forhold vi forbinder med tordenvær. Sensommeren er høysesong for tordenvær i Norge, og innlandet i Agderfylkene og på Østlandet er mest utsatt. Det har blitt observert en rekke skypumper i Oslofjorden.

- Tatt i betraktning at det flere ganger er blitt observert skypumper i Oslofjorden, er det kanskje mest sannsynlig at en slik virvelvind vil bevege seg inn over land i Oslo-området. Veldig store skader vil den neppe kunne forårsake. Jeg tror ikke det er noe vi behøver å gå rundt og bekymre oss for, sier Viste.

Tar 89 liv
USA er gjerne landet man forbinder tornadoer med. I løpet av et gjennomsnittsår tar tornadoer 89 menneskeliv.

Tornadoene i Nord-Amerika oppstår når kald luft trenger frem fra vest eller nordvest. Når denne lufta møter varm og fuktig luft fra Mexicogulfen så smeller det. Ingen høye fjell hindrer møtet, og den varme lufta blir presset til værs og danner bygeskyer.

Fjellkjedene redder Europa fra mange tornadoer, ved at luft fra nord hindres i å blande seg med luft fra sør, men som vi så i London torsdag, så slipper ikke ikke dette kontinentet helt unna. De blir likevel sjelden like kraftige som de amerikanske. Frankrike er landet som rammes oftest av tornadoer i Europa.

Eksempler på norske tornadoer
- Tirsdag 2. september 1997 ble det observert en tornado over kommunene Aurskog-Høland, Nes og Sør-Odal. Den hadde en diameter på 100-200m, men i et mindre område var det markant skogskade i bredde 700-800m, noe som indikerer en periode med større diameter og trolig større intensitet. Den vandret med en gjennomsnittlig hastighet cirka 50 km/t og med maksimal vindhastighet på 30-40 m/s, med en bane på 25-30 km. Tornadoen forårsaket skogskade (anslagsvis ble 10.000 kubikkmeter trær veltet/kuttet over) og ødela svært mange lysstolper pluss en del trafostasjoner. Den rev også av et hyttetak i Sør-Odal.

- Fredag 29. august 1997 omkring klokken 1930 ble det observert en tornado på Hjartingstølen, som ligger på et høydedrag ca 950 moh vest på Golsfjellet. Tornadoen rev opp tak, bjelker og spikerslag på to hus pluss et verandatak. Mesteparten ble gjenfunnet cirka 200m unna stølen.

- 26. august 1996 ble det observert en etter norske forhold kraftig tornado i Kongsvinger- traktene. Skogskadene var mer omfattende enn etter tornadoen 2. september i 1997.

- 6. august 2000 oppsto en tornado nær Drøbak. Den ble først observert som en skypumpe i Oslofjorden og fortsatte østover. Den etterlot seg ødelagte tak og raserte endel skog, senere overrasket den folk i Aurskog/Høland med kraftige vindkast og store hagl.

(Kilde: Meteorologisk institutt)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere