RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Torpedo smalt i Drammensfjorden

Sist oppdatert:
- Spruten stod 50 meter til værs, forklarer mannen som var vitne til hendelsen.

Politiet i Søndre Buskerud fikk ved 04-tiden tirsdag morgen inn en melding fra en mann i båt som hadde hørt et voldsomt smell ved Sandebukta i Vestfold. Deretter observerte han vannsprut flere titalls meter opp i lufta.

Øvingstorpedo
Forsvarets fartøy KV Titran er på vei til stedet for å undersøke hendelsen nærmere.

- Vi antar at det kan dreie seg om en øvingstorpedo som ble funnet ved Kommersøya utenfor Sande mandag ettermiddag, opplyser politibetjent Marianne Mørch ved Søndre Buskerud politidistrikt til TV 2 Nettavisen.

Øvingstorpedoen ble først observert torsdag i forrige uke. Samme kveld ble den fortøyd og merket av politiet med en bøye, etter at Forsvaret hadde sett bilder av gjenstanden og slått fast at den trolig var ufarlig. Dagen etter skulle politiet hente torpedoen igjen, men da var den forsvunnet. Den ble funnet igjen lørdag, da tauet politiet den nærmere land og bandt den til noen påler.

Kjenner ikke årsaken
- Sjøheimevernet undersøkte objektet ved 19-tiden mandag kveld. De kom fram til at det dreide seg om en øvingstorpedo som skulle være ufarlig, sier Mørch.

Mannen som observerte det voldsomme smellet har forklart at han ikke så andre båter i nærheten.

Det skal ikke ha vært sprengstoff i øvingstorpedoen.

- Hvorfor den smalt, vet vi ikke. Det kan være alt fra en trykktank som har gått i luften til at noen har vært og surret med øvingstorpedoen, sier operasjonsleder Rune Hunshamar i Søndre Buskerud politidistrikt til TV 2 Nettavisen tirsdag formiddag.

200 bar trykk

Oberstløytnant og pressekontakt ved Forsvarets felleroperative hovedkvarter, Jon Inge Øglænd, sier til TV2 Nettavisen at eksperter nå vurderer bildematerialet av øvingstorpedoen.

- Vi er temmelig sikre på at dette dreier seg om en øvingstorpedo som ikke har inneholdt noe sprengstoff. Basert på det vi tror nå, har denne gjenstanden inneholdt en lufttrykksbeholder med 200 bar lufttrykk, sier Øglæend til TV2 Nettavisen.

Øglænd sier at øvingstorpedoen har ligget i vannet lenge og fulgt strømmer, og at det er umulig å vite hvor den har kommet fra. At øvingstorpedoen ble fortøyet uten avsperring i et friluftsområde, er Øglænd klar over.

- Den ble fortøyet av politiet ved Kommersøya hovedsakelig for å få den unna skipsleiet i fjorden, sier han.

Han ønsker ikke å spekulere i hvor galt det kunne gått dersom båten med de fire menneskene hadde kommet i kontakt med øvingstorpedoen da den gikk i lufta.

- Det var jo ikke noe sprengstoff i denne, kun luft, så de hadde forhåpentligvis ikke pådratt seg noen fysiske skader. Båten kunne derimot fått noen materielle skader, tror Øglænd.

Dykkere fra minedykkerkommandoen er nå på stedet for å hente opp restene, og fastslå hva slags type torpedo det dreier seg om. Deretter vil det foretas videre etterforskning for å med sikkerhet fastslå hendelsesforløpet. Forsvaret vil bistå politiet videre i etterforskningen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere