RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Torsdag ble Hussain varetektsfengslet etter å ha truet et vitne

Ubahdullah Hussain ble fremstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett siktet for terror og å ha påvirket et vitne
Ubahdullah Hussain ble fremstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett siktet for terror og å ha påvirket et vitne Foto: NTB Scanpix
Sist oppdatert:
PST fikk medhold i varetektsfengsling i fire uker med brev- og besøksforbud. Men Ubaydullah Hussain slipper isolasjon.

Torsdag ble det kjent at den profilerte islamisten Ubaydullah Hussain ble pågrepet av PST tidligere denne uken.

I ettermiddag ble det kjent at han blir varetektsfengslet i fire uker. Han blir ikke underlagt isolasjon i to uker, slik Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ba om.

Her kan du tipse Nettavisens journalist på mail, eller ring 02060.

John Christian Elden forsvarer Ubaydullah Hussain.

Siktet for rekruttering til terror

Han er likevel underlagt brev- og besøksforbud i alle fire ukene.

Den terrorsiktede 30-åringen nekter straffskyld.

- Retten avviste gjentakelsesfare så da antar jeg uansett at han snart er ute. Vi avventer inntil videre, sier forsvarer John Christian Elden til Nettavisen.

Hussain er siktet for rekruttering til terrorvirksomhet, og for å ha påvirket et vitne. Bevisforspillelsesfare var den direkte årsaken til at han ble pågrepet. I helgen skal han ha truet et vitne.

- Det var særlig etter en hendelse i helgen, der han truet et vitne, vi så det nødvendig å pågripe ham, sier kommunikasjonsdirektør i PST Trond Hugubakken til Nettavisen.

Hussain er nå også siktet for å ha påvirket et mulig vitne, som skal være den direkte årsaken til at han ble pågrepet tirsdag, får Nettavisen opplyst.

Fakta: Ubaydullah Hussain (30):

Klikk for å åpne faktaboksen
 
  • I februar 2014 ble den norske islamisten Ubaydullah Hussain, født Arslan Maroof Hussain, dømt i Oslo tingrett til 120 dagers fengsel for trusler.
  • Fra 20. januar til 3. november året i forveien hyllet Hussain på sin Facebook-profil fire terrorhandlinger og la ut et foto av dømte terrorister. For dette ble han tiltalt for oppfordring til terror, men Oslo tingrett frikjente ham. Hussain mener selv at utsagnene omfattes av ytringsfriheten.
  • Det nasjonale statsadvokatembetet valgte å anke begge sakene. Behandlingen av disse startet i Borgarting lagmannsrett tirsdag 9. juni.
  • Dom falt 22. juni. Her ble Hussain frifunnet for terroroppfordring, men lagmannsretten opprettholdt dommen for trusler mot en forsker og to journalister.
  • 11. juli varslet påtalemyndigheten at den ikke vil anke frifinnelsen av Ubaydullah Hussain til Høyesterett. Dommen er dermed rettskraftig.
  • 19. oktober ble det kjent at Hussain er siktet for rekruttering til terror

Kilde: NTB

Under etterforskning siden i fjor

I etterforskningsdokumenter Nettavisen har fått tilgang til går det frem at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) startet etterforskning mot Hussain 16. september 2014.

Hussain fikk automatisk siktet-status da PST brukte tvangsmidler, i dette tilfellet avlytting. I dokumenter Nettavisen sitter på går det frem at Hussain ble siktet for terror i sommer.

Den 8. juli i år sendte politibetjent Kristian Hovde mail til flere personer, deriblant Elden, der han orienterte om at PST hadde siktet Hussain for terrorvirksomhet. 

Under etterforskningen av Hussain ble også flere andre siktet, deriblant en 18-åring som ble pågrepet i sommer.

Hussain skal etter det Nettavisen kjenner til være siktet for å ha rekruttert en 24-årig nordmann, som døde i kamper i Syria i mars, og 18-åringen, som ble pågrepet i Sverige, da han angivelig var på vei til Syria.

PST opplyser at pågripelsen Hussain fant sted 8. desember, og at han fremstilles for varetektsfengsling torsdag.

Hussain er talsmann for den radikale ekstremistgruppen Profetens Ummah.

PST har ikke svart på Nettavisens henvendelser torsdag ettermiddag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere