RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Torsdag kan det bli storstreik

Foto: Junge, Heiko (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Meklingen pågår for fullt i det offentlige lønnsoppgjøret. Disse kan bli tatt ut i streik.

- Det er ingenting som tyder på enighet. Dette kan bli en lang og tøff kveld og en kort natt, sier leder Helga Hjetland i Utdanningsforbundet til TV 2 ved 18-tiden.

Hun tror det er mulig å lande forhandlingene, men er bekymret over å ikke få til gode nok ordninger for medlemmene i de fire hovedsammenslutningene.

- Vi forhandler videre og har ikke så mye tid igjen. Det er fortsatt fare for streik, sier Gunn Olander, nestleder i YS og leder i YS Kommune.

Olander mener deres styrke i dette tariffoppgjøret har vært at alle de fire hovedsammenslutningene, YS, LO, UNIO og Akademikerne, har stått sammen.

Onsdag kveld ved midnatt går meklingsfristen ut, etter at den ble utsatt i forrige uke. Blir det brudd, går nærmere 30.000 ansatte i stat og kommune ut i streik fra arbeidstidens start torsdag morgen. Barnehager, skoler og sykehjem vil bli rammet av en eventuell streik. I tillegg vil dørene bli stengt ved en rekke offentlige kontorer.

Les også: Streik truer skattepengene

- Må løse pensjonsspørsmålet
YS skriver på sine nettsider at de møttes i et par timer sent i tirsdag kveld, både sektorstyrene for YS Kommune, YS Stat og YS-K Oslo kommune og ansatte i YS-forbundene, i Oslo for å bli orientert om siste utvikling i oppgjøret og for å diskutere videre framdrift. Det var også kontakt med tillitsvalgte lokalt.

- I natt satt sentrale forhandlere og forberedte neste forhandlingsrunde, skriver YS, som mener onsdagens frist er den absolutt site.

Klokken 10 onsdag møtte partene Arbeids- og inkluderingsdepartementet igjen. Statsråd Dag Terje Andersen leder nemlig en arbeidsgruppe som nå jobber for en løsning.

- En god løsning på det vanskelige pensjonsspørsmålet må til for å hindre streik, mener YS.

Stridens kjerne er ikke lønn, men den svært gunstige offentlige pensjonsordningen som de ansatte kjemper med nebb og klør for å beholde.

Disse tas ut i kommunene
Flesteparten av dem som vil bli tatt ut i en streik, er kommuneansatte.

Fagforbundet har varslet at de vil ta ut 13.608 av sine medlemmer i streik, fordelt på 121 virksomheter/kommuner. Uttaket omfatter i hovedsak medlemmer innenfor teknisk personell, renhold, kultur, administrasjon og øvrig kontorfaglig.

Akademikerne har meldt plassfratredelse for 1243 medlemmer i KS. Det vil ramme Akershus fylkeskommune, Bodø kommune, Bærum kommune og Stavanger kommune.

I tillegg har de varslet plassfratredelse for 400 ansatte i Oslo kommune.

YS Kommune har varslet streik for 600 medlemmer i kommunesektoren, fordelt på ni kommuner, to fylkeskommuner og en bedrift.

Unio tar ut om lag 5880 medlemmer i kommunene og fylkeskommunene dersom det blir streik. De har også varslet streikeuttaket for 500 medlemmer i Oslo kommune.

Disse tas ut i staten
I staten blir om lag 7000 ansatte tatt ut i streik om partene ikke blir enige før midnatt.

LO har varslet plassfratredelse for 3000 av sine medlemmer i staten.

YS Stat vil ta ut ca. 1400 medlemmer, og Oslo, Stavanger, Bergen, Trondheim og Tromsø vil bli hardest rammet. Tollvesenet, Skatteetaten, Lostjenesten i Oslofjorden, universitet og høyskoler er blant virksomheter som vil bli omfattet av en eventuell konflikt.

Unio varsler en mulig streik for 2400 av sine medlemmer i staten. Flesteparten tas ut i Oslo, Hordaland og Sør-Trøndelag.

Det er særlig utdanningssektoren og politiet som blir rammet av en streik. I Oslo rammes blant annet Høgskolen i Oslo, Oslo politidistrikt og Universitetet i Oslo.

Akademikerne har også varslet at de vil ta ut 410 medlemmer i staten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere