Gå til sidens hovedinnhold

Toska åpnet i lusekofte

- Akkurat som om det var i går, sa David Toska da han gikk inn i rettssalen i Stavanger. Se bildene fra retten.

SE EKSTRASENDING PÅ TV 2 kl 14

FORUS (TV 2 Nettavisen): Den selvutnevnte hovedmannen bak Nokas-ranet ankom Gulating lagmannsrett på Forus utenfor Stavanger i den samme lusekofta som han gikk i under tingrettsbehandlingen.

Få minutter før retten ble satt klokken 09.30, ankom de 13 tiltalte salen. Toska ble ført inn i salen tett fulgt av Kjell Alrich Schumann, Erling Havnå, Metkel Betew, Ridvan Halimi og de andre tiltalte.

Smilte og hilste
Under lusekofta som Toska også brukte under forrige runde, hadde han en blå skjorte. Toska smilte og hilste, og så seg rundt i salen.

Han er tydelig preget av alvoret som skal skje de kommende ukene. Toska kjemper nå for å unngå en forvaringsdom.

- Det er akkurat som om det var i går, kommenterte han lavmælt til sin forsvarer.

FULL OVERSIKT:Alt du bør vite om Nokas

Alvorlig og nervøs
Etter Toska kom nygifte Kjell Alrich Schumann. Mannen som av flere er utpekt som drapsmann, var iført dressjakke, skjorte og giftering. Schumann virket svært nervøs. Han smilte høflig til sin forsvarer, men var ellers svært alvorlig.

Toska forsøkte tidlig å få kontakt med nygifte Schumann, men ble avvist.

Klokken 10.35 ankom jurykandidatene retten. Minuttet etter ankom dommerne retten og retten ble satt.

Lagdommer Daniel Lunde starter rettsforhandlingen med å gå gjennom nærmere navnene på nærmere 300 personer som er innvolvert i saken. Dette blant annet fornærmede og vitner i den omfattende saken.

Årsaken er at juryen ikke skal kjenne disse personene så godt at det går ut over deres habilitet som jurymedlemmer.

GRATIS OPPSETT - følg saken på mobil

Usikkert rundt Schumann
Den eneste advokaten som ikke har levert bevisoppgave er Kjell Alrich Schumanns advokat, Morten Furuholmen.

- En komplett bevisoppgave vil foreligge i slutten av uken, sa Furuholmen i retten. Det har blitt spekulert i om Schumann kommer til å tilstå å ha vært med på ranet, og at hans vitneliste dermed vil bli kraftig endret i forhold til tingrettsbehandlingen.

- Må nullstille seg
Lagdommer Daniel Lunde brukte lang tid mandag formiddag på å fortelle jurykanidatene om habilitetsspørsmålet. Han forventer ikke at jurymedlemmene ikke kjenner noe til Nokas-ranet, eller ikke har lest noe om ranet i pressen.

- Spørsmålet er hvor godt man satt seg inn i saken. Om man har studert alt som har blitt skrevet for å gjøre seg opp en mening. I lagmannsretten skal man starte på null. Det er viktig at man starter med et åpent sinn, og med det utgangspunktet man gjør i alle straffesaker. Nemlig at de tiltalte er uskyldige til det motsatte er bevist, sa Lunde.

20 jurykandidater var plukket ut og satt i salen mandag. Fra før er to jurykandidater luket ut på grunn av innhabilitet. Av de 20 i salen skal minst 12 personer følge saken de kommende ukene og månedene.

Erklært inhabile
Forsvarerne plukket ut to personer som han mente var innhabile i forhold til de tiltalte. En av disse hadde tidligere jobbet med flere av de Nokas-ansatte. En annen hadde en sønn som var politi i Stavanger.

Retten erklærte disse inhabile. Resten av juryen hadde ikke en slik tilknytning til saken at verken forsvarere eller aktoratet mener det er et problem for deres sak. Deretter skjøt aktoratet og forsvaret ut de resterende jurykandidatene slik at de nå er 12 medlemmer igjen i juryen.

TV 2 Nettavisen følger saken

Reklame

NÅ: Eksklusiv motebutikk er i gang med sitt årlige salg