*Nettavisen* Nyheter.

Toska-dom opphevet

Borgarting lagmannsrett har opphevet David Toskas dom på tre års fengsel.

25.08.06 15:35

SISTE NYTT PÅ MOBIL- gratis oppsett

Det betyr at Toska trolig må møte på nytt i Oslo tingrett. Men en ny runde i tingretten, kan bli en nedtur for Toska.

Påtalemyndighetens påstand da saken var oppe i tingretten var 12 års fengsel. Men Toska ble bare dømt til tre års fengsel for innbruddsforsøk i Norsk medisinaldepot i 2001.

Toska ble frifunnet for innbrudd i Gjensidige Nors filial på Bryn i 2000, fordi tingretten mente at en politiinformant fremprovoserte bankboks-brekket. Det er dette Borgarting lagmannsrett nå har opphevet. Lagmannsretten mener at det ikke var snakk om politiprovokasjon da Toska brøt seg inn på Bryn.

Statsadvokat Petter Mandt sier til TV 2 at han er fornøyd med avgjørelsen fra lagmannsretten når det gjelder Toska.

- Den samsvarer med vår påstand. Dette betyr også at saken må behandles på nytt i tingretten, sier Mandt.

- Personlig mener jeg dette aldri var noen politiprovokasjon. Det har jeg sagt i retten, og det vil jeg si igjen om det blir en ny behandling, sier tidligere politispaner Johnny Brenna. Han var føringsoffiseren til vekteren som tingretten mente provoserte fram bankboks-brekket.

Toskas advokat, Øystein Storrvik, kan foreløpig ikke kommentere avgjørelsen overfor TV 2 Nettavisen.

- Burde hørt Toskas forklaring
Det var både påtalemyndigheten og en mann som er dømt for medvirkning til Bryn-ranet, som anket saken videre.

Mannen, som representeres av advokat John Christian Elden, ble i 2004 dømt til 200 timer samfunnsstraff for medvirkning til Bryn-innbruddet.

- Jeg er fornøyd med at lagmannsretten har opphevet den fellende dommen mot min klient fordi de er i tvil om han burde vært frifunnet på grunn av ulovlig politiprovokasjon. Saken er blitt svært gammel, og nå er det opp til statsadvokaten om han ønsker å føre saken på nytt for retten. I så fall går vi inn for en fullt frifinnende dom, sier Elden til TV 2 Nettavisen.

Elden viser til at Toska ble frifunnet for Bryn-innnbruddet, mens hans klient ble dømt - og at retten således la ulikt faktum til grunn. Elden hadde anket mannens dom inn også fordi tingrettens dom ble avsagt uten at den hadde hørt forklaring fra Toska.

- Det var grunnen til at min klient i tingretten ønsket den utsatt til felles behandling med Toskas sak, slik at man også kunne høre hans forklaring. Tingrettsdommeren mente det ikke var nødvendig, og det lagmannsretten nå har sagt er at hun tok feil. Fordi de ikke ville vente, er konsekvensen nå at alt eventuelt må behandles på ny, og saken er blitt over fem år gammel, sier Elden.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.