Toska kan avsløre innsidemann

Foto: Arne Lutro / Nettavisen

David Toska vil neste uke gi flere detaljer om hvem som gav han innsideinformasjon om Nokas.

04.10.06 19:32

STAVANGER (Nettavisen): Det sier Toskas forsvarer, advokat Øystein Storrvik, til Nettavisen etter at hans klient var ferdig med den første delen av sin forklaring onsdag.

Se TV 2 Nyhetene her

- Det er en del hvite felter fra de andres forklaringer angående dette med innsideren som min klient vil prøve å fylle ut, sier Storrvik.

Toska bekreftet onsdag at han hadde fått mye opplysninger fra en eller flere personer i forkant av Nokas-ranet. Les mer fra Toskas forklaring her.

- Vil gi detaljer
I tingretten nektet Toska å navngi andre, bortsett fra Johnny Thendrup som selv innrømmet å ha deltatt i ranet hvor han ble skutt. Ifølge advokat Storrvik kommer hans klient ikke til å vike fra dette prinsippet i lagmannsretten. Likevel legger han ikke skjul på at Toska vil gi langt flere detaljer om hjelpen han fikk med informasjon i forkant av Nokas-ranet.

- Betyr det at Toska vil gi mange nok detaljer til at politiet kan identifisere innsideren, eller vil han forsøke å tåkelegge dette?

- Han vil nok ikke tåkelegge det. En mulig innsider var et tema som kom opp i tingretten fra enkelte vitner, men det virket ikke da som om den andre siden (påtalemakten, red.anm.) ønsket å forfølge dette. Nå er det kommet flere nye forklaringer og min klient ønsker å fylle ut disse. Om dette får noen konsekvenser for andre, kan ikke vi vite noe om, sier Storrvik til Nettavisen.

Han legger til at han fremdeles ikke er sikker på om politiet kommer til å følge opp innsidesporet – et spor som har blitt svært sentral i ankeforhandlingene.

Lite detaljer
David Toska valgte å starte sin forklaring i Gulating lagmannsrett onsdag ettermiddag, til tross for at han fikk tilbud om å vente til mandag. Retten har nå pause til mandag på grunn av høstferien. Ifølge advokat Storrvik har Toska mye han ønsker å forklare seg om og ba derfor om at hans klient måtte få starte allerede onsdag, til tross for at de kun var en time igjen av rettsdagen.

Onsdagens forklaring var en svært grov skisse av det Toska kommer til å forklare seg mer detaljert om neste uke. Mens 31-åringen i tingretten gikk svært detaljert til verks i sin forklaring, valgte han onsdag å rase gjennom sin historie om planleggingen, ranet, flukten og pågripelsen.

Advokat Storrvik sa onsdag at Toska ønsket å gi en grovskisse i første omgang, for så å gå tilbake på detaljene.

- Det var greit å gi en ramme rundt forklaringen hans nå. Det vil bli mye grundigere neste uke, sa Storrvik.

Troverdighetsproblem
Nettavisen har tidligere skrevet at forklaringene til de andre Nokas-tiltalte, som nå har valgt å tilstå deltakelse, kan skade troverdigheten til David Toska. Mens Toska var alene om å definere «sannheten» i tingretten, er det nå kommet flere og nye detaljer om tiden før, under og etter ranet – informasjon som Toska aldri tidligere har nevnt.

Advokat Storrvik mener allikevel at dette ikke vil skade Toskas troverdighet.

- I en slik sak vil det komme frem mye ny informasjon. Informasjon som min klient må forholde seg til. Jeg tror ikke det vil skade hans troverdighet å forklare seg mer utfyllende nå, sa Storrvik til pressen onsdag.

Toska sa i tingretten aldri noe om en innsidemann, verditransport-ran, innbrudd på nye Nokas eller om planene om å rane Nokas allerede i februar. Etter at flere av de andre tiltalte fortalte om dette i sine forklaringer, valgte Toska å bekrefte alt på onsdag.

Dette blir garantert noe Toska må svare på når påtalemakten starter sin utspørring av Toska neste uke.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag