*Nettavisen* Nyheter.

Toska skjøt vilt mot Nokas-bygget

Foto: Scanpix

I desperasjon over å ha bommet fullstendig under ransplanleggingen, tømte David Toska to magasiner med automatvåpen mot vinduet på Nokas-bygget i Stavanger. Les Toskas historie om ranet og den dramatiske flukten.

12.08.05 22:39

TV 2 Nettavisen kan i dag avsløre David Aleksander Toskas egen historie om hva som skjedde under dødsranet i Stavanger morgenen 5. april i fjor. I politiavhør har han forklart i detalj om hvordan han kom frem til planen om å gjennomføre det han trodde skulle bli et drømmekupp mot Norsk kontantservice i Stavanger.

Toska trodde at hele operasjonen skulle være over på mellom fire og seks minutter.

Se Toskas egen tegning av tellesentralen, og mer om ransplanleggingen i 21-Nyhetene.

Men Toska hadde gjort alvorlige feil i planleggingen og i løpet av 20 minutter var det tilnærmet full krig på Domkirkeplassen midt i Stavanger sentrum.

I avhørene forteller Toska om hva han mener gikk galt, om kuleregnet, om hvordan han selv skjøt mot Nokas-bygget og ut av vinduet da de flyktet, og om fluktbiler som ble pepret av politiets kuler.

Bommet fullstendig
I politiavhørene forteller Toska at han, etter å ha snoket rundt Nokas-bygget i lang tid, oppdaget det han trodde var nøkkelen til en vellykket aksjon. I bakgården var det et stort vindu inn i Nokas som han trodde var usikret og enkelt å knuse med en slegge.

Toska var helt sikker på at dette vinduet var av helt vanlig og knusbart glassvindu. Først etter press fra de andre ranerne gikk Toska med på å skaffe en spesiallaget rambukk, men Toska selv var sikker på at det ikke ville være bruk for så tunge skyts.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Foto: Scanpix

Denne feilvurderingen skulle vise seg å bli avgjørende under ranet. Vinduet var nemlig sikret med tykt skuddsikkert glass.

«Der gjorde jeg en grov feilvurdering» sier Toska i politiavhøret.

«Vanntett» plan
Etter å ha jobbet med flere alternativ, landet Toska på en endelig plan. Tre biler med godt utstyrte og væpnede ranere skulle ta kontroll over deler av Stavanger sentrum. Målet var å vise så stor slagkraft at politiet ville bruke lang tid på å bevæpne og organisere seg.

Samtidig skulle den brennende lastebilen foran politihuset, og spiker i veibanen mellom politihuset og Nokas-bygget, forsinke politiet ytterligere.

Toska regnet med at ranet ville være over og flukten i gang før politiet ville rekke frem til Domkirkeplassen.

I avhør påstår Toska at hans ranskolleger fikk ordre om ikke å skyte mot politiet, eller i det hele tatt å sikte mot dem. Hvis nødvendig skulle de vise «stopptegn» til politiet, men ikke ta gissel.

Tømte fire magasin
Det godt planlagte ranet var nær ved å havarere allerede før de entret Nokas-bygget.

Etter å ha ankommet Domkirkeplassen, ble fire av ranerne utplassert som vakter på ulike steder. Toska selv skulle gå inn i tellesentralen med seks av ranerne. Han forteller i politiavhøret:

«Som planlagt begynte en person å slå på vinduet med en slegge. Det viste seg å være helt nytteløst. Så plukket noen opp rambukken og begynte å slå med denne. Det var litt bedre, men det så ikke ut til at de skulle klare å komme gjennom vinduet».

Noen av ranerne mente at de skulle avslutte aksjonen. Toska derimot, ba de seks andre om å flytte seg. Selv stilte han seg bak en stålkonstruksjon, og tok ladegrep på sin Kalashnikov.

«Så tømte han (Toska, red.anm.) hele magasinet i vinduet. Det gikk veldig fort, og det bråkte fryktelig».

Toska byttet magasin og tømte nye 30 kuler mot vinduet. Skuddene ble fulgt opp med nye slag fra rambukken og Toska forteller at han kunne se at vinduet var i ferd med å gi etter.

Toska var tom for kuler. Han løp ut på Domkirkeplassen og hentet en av de fire ranerne som sto vakt. «Vakten», som var utstyrt med et langt kraftigere AG3-gevær, tømte to magasiner med kuler mot vinduet.

«Vinduet løsnet nærmest umiddelbart» forteller Toska.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Politiet/TV 2

Håpet på 120 millioner
Planen var allerede langt bak skjema da de syv hoppet inn gjennom vinduet i Nokas-kjelleren. Det stod flere traller med kontanter i lokalet. Ranerne begynte å pakke penger i bagger. Toska hadde estimert at de maks ville få med seg mellom 100 og 120 millioner, og minumum 10 til 20 millioner, avhengig av hvor mye penger som sto utenfor hvelvet.

Mens de andre jobbet med å fylle bager med penger, gikk Toska bort og tittet inn i seddelhvelvet. Den var, som forventet, stengt med en solid gitterport. Toska gikk ut i bakgården og hentet rambukken. Han brukte den på gitterdøren én gang, men forstod at det ikke nyttet.

«Samtidig var pakkingen omtrent ferdig og bagene begynte å bli fulle. De hadde derfor ikke anledning til å ta med seg mer» sier han i avhør.

Ranerne fikk med seg rundt halvparten av det Toska hadde håpet på - 55,5 millioner kroner. I et senere avhør avslører Toska at han burde ha vært bedre forberedt på gitterporten:

«Siktede har tenkt på at dersom han hadde hatt en bensindrevet vinkelsliper, kunne han ha kappet opp gitterporten slik at han kunne få hånden inn for å komme til vrideren på innsiden».

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Scanpix/Politiet

Toska skjøt ut av fluktbilen
Da Toska og de seks andre ranerne kom ut i bakgården, hørte de kraftige drønn. Først da forstod han hva som er i ferd med å skje.

Det hadde kommet til skuddveksling mellom de fire «vaktene» og politi som hadde kommet til stedet. Toska så også at den ene raneren holdt en syklist som gissel. Syklisten viste seg senere å være en sivil politimann.

Toska forteller at han kastet seg inn i den ene av de tre fluktbilene, en Ford Excursion. Men på vei ut fra plassen kolliderte de to andre bilene i hverandre, en Saab og en Range Rover.

«Da de (som satt i Forden, red.anm.) var i ferd med å kjøre forbi Norges bank, merket han (Toska, red.anm.) at bilen ble truffet av skudd. Dette var noen han hørte. Han merket også at det blåste en slags vind bak hodet og ved leggen. Han tror dette kom fra skudd» heter det i politiavhøret.

Toska beskriver deretter hvordan han tok frem et «rart» gevær som lå i bilen og skjøt to eller tre skudd i luften ut gjennom vinduet i håp om å få stanset dem som skjøt mot bilen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Trodde ranere var drept
Da Toska snudde seg så han at Saaben blir stående igjen på torget. Den hadde tydeligvis store problemer. Toskas bil stanset og ventet på Saaben, ettersom ingen i den bilen kjente til den planlagte fluktruten.

«Siktede hørte at det smalt borte på torget, men Saaben kom kjørende rykkevis etter. Han trodde derfor kanskje at sjåføren, eller flere av de som satt i bilen, var skutt. Han var veldig redd for dette, og det var ingen god følelse».

Men til slutt ga Saaben full gass. Toska så mange kulehull i frontruten på Saaben.

«Han trodde da at det kanskje var drept noen i denne bilen».

I sjokk
I avhøret forteller Toska at bilene kjørte i kolonne vekk fra Domkirkeplassen. Etter en stund stoppet de for å rive av støtfangeren på Saaben som ble hengende å skrape i asfalten etter krasjet.

«Da de tok av støtfangeren fikk siktede vite at det hadde gått sånn noenlunde greit med dem som var i bilen. De var i sjokk, men levde».

I et senere avhør legger Toska til at flere av ranerne var sikre på at de skulle dø.

«Siktede ville ikke kjørt gjennom et slikt kuleregn en gang til for alle pengene i verden».

Bilene kjørte gjennom byen på gangstier og tunneler, gjennom et boligområde og ut av Stavanger sentrum. Til slutt møtes alle ved en trafostasjon i Sørmarka hvor det ventet to andre biler som skulle frakte dem videre i forskjellige retninger. Før de kjørte, ble de tre fluktbilene satt i fyr.

Klikk på bildet for å forstørre.

Derfor gikk det galt
Toska sier i avhørene at det var han som planla hele aksjonen mot Nokas. I et av avhørene gir han sin vurdering av hva som gikk feil:

«Det første punktet er at vinduet hadde en helt annen karakter enn forutsatt. Dette gjorde at han (Toska, red.anm.) under ranet bestemte seg for å skyte på vinduet, og det gikk en del lenger tid enn planlagt. Det andre er at lastebilen ikke hindret politiets utrykning mer enn et par minutter. Dette er et sprik mellom planen og virkeligheten. (¿) For det tredje undervurderte siktede politiets vilje til å raskt gripe inn i situasjonen. Han hadde sett for seg at det skulle gå annerledes».

I sine egne notater, som Toska skrev mens han var på flukt i Spania, skriver han at han tror skuddene mot vinduet i bakgården kan være skyld i at det kom til skuddveksling med politiet:

«Jeg ser det slik at dersom det ikke hadde blitt avfyrt skudd inne i banklokalet, ville det kanskje heller ikke blitt skuddveksling utenfor. Torget var fullt av sivile som like gjerne kunne blitt truffet av politiet sine skudd som våres.»

Toskas advokat, Øystein Storrvik, sier til TV 2 Nettavisen at han ikke vil kommentere opplysningene i denne artikkelen før han skal forsvare David Toska i retten.

Ingen av de tiltalte er foreløpig dømt. Rettssaken etter Nokas-ranet starter 19. september i Stavanger tingrett.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag