RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Toska slapp unna

Sist oppdatert:
David Toska får skjerpet fengselsdom, men slipper forvaring. Her Høyesteretts Nokas-dommer.

Høyesterett har skjerpet dommene etter Nokas-ranet kraftig. Riksadvokat Tor-Aksel Busch er fornøyd, og mener dommen sender et viktig signal til alle kriminelle.

Hovedmannen, David Toska, ble dømt til 18 års fengsel i Høyesterett. Det er tre år mer enn lagmannsretten dømte ham til. Toska slipper derimot forvaring. Det gjorde ikke Metkel Betew og Kjell Alrich Schumann.

- Vi har akseptert hele tiden at han skal ha strengest straff siden han ledet dette ranet, sier Toskas advokat Øystein Storrvik. Han er likevel godt fornøyd med at Toska har sluppet forvaring.

- Det har vært vår hovedargumentasjon i alle tre rettsinstanser å unngå forvaring, sier han.

Riksadvokaten fornøyd
- Jeg er alt i alt meget godt fornøyd med det som nå har fått sin avgjørelse, sier riksadvokat Tor-Aksel Busch.

- Med dette sendes et kraftig signal til kriminelle som planlegger denne typen handlinger. Det vil vi ikke ha i Norge. Vi etterforsker slike saker kraftig, og domstolen følger opp med strenge straffer. Kriminelle bør tenke seg om både én og to ganger.

Lars Erik Andersens forsvarer, Harald Stabell, mener også at Høyesterett har sendt et annet viktig signal til de kriminelle.

- Dette sender et betydelig signal ut i det kriminelle miljøet om at å forklare seg om andre gir betydelig rabatt, sier han.

Bistandsadvokaten til familien Klungland, mener at Høyesteretts dom er mer riktig enn den som falt i Gulating lagmannsrett

- Jeg har ikke fått snakket med familien Klungland, men jeg registrerer at Høyesterett har skjerpet straffene i forhold til lagmannsretten, og det bra sett fra et samfunnsmessig ståsted. For familien Klungland personlig betyr ikke dette noe. For dem er skaden uopprettelig, sier bistandsadvokat Ørjan Berven.

Her er dommene
Se dommen fra Høyesterett på TV 2 Sumo

Førstevoterende høyesterettsdommer Toril M. Øie redegjorde først for sitt syn i Høyesterett. Hun slo fast at det ikke finnes rettspraksis for et så omfattende ran som Nokas-ranet. Høyesterett mener det må slås hardt ned på denne typen velorganiserte kommandolignende ran.

Høyesteretts førstevoterende mener det er skjerpende at ranerne var tungt bevæpnet og utstyrt for å motstå angrep fra politi, at de utløste skudd og drepte Arne Sigve Klungland, selv om han ikke var en direkte trussel. Ranerne søkte også å sette politi ut av spill ved å blokkere politihuset og ved å skyte mot politiet.

Førstevoterende mener Toska skal ha straffrabatt for sin tidligere tilståelse, men den reduseres fordi Toska ikke har sagt noe om hvor pengene er.

Kjell Alrich Schumann
Schumann er dømt til 16 års fengsel. Straffen er skjerpende straff fordi han drepte politimannen Arne Sigve Klungland og skapte flere farlige situasjoner under ranet. Blant annet tok han gissel og avfyrte flere skudd.

Høyesterett mener derimot at Schumann har utvist et så kriminelt sinn at tidsbestemt fengselsstraff ikke er god nok beskyttelse for samfunnet. Schuman idømmes derfor til forvaring.

Det var disens når det gjaldt forvaringsspørsmålet for Schumann. Andrevoterende Karin Bruzelius mente at Schumann har fått så lang straff, og er så gammel, at grunnlaget for forvaring ikke er oppfylt. Hun representerte imidlertid mindretallet av de fem dommerne.

- Det var åpenbart uenighet. Jeg kan slutte meg til mindretallet. Det er nok en veldig tung avgjørelse for Schumann, men nå er siste ord sagt, og det må vi forholde oss til, sier Schumanns forsvarer Morten Furuholmen til TV 2 Nyhetene.

Dommen er tre år strengere enn i Gulating lagmannsrett.

Erling Havnå
Høyesterett mener Havnå hjalp mye til under ranet men ikke var en del av den indre kjernen. Han er ikke dømt tidligere men nå dømt for både Nokas og Postens brevsenter. Derfor bør straffen settes til 16 års fengsel. Dommen er to år strengere enn i Gulating lagmannsrett.

Ikmet Kodzadziku
13 års fengsel for rollen som pengeplukker i banken. Dommen er to år strengere enn i Gulating lagmannsrett.

Ridvan Halimi
15 års fengsel for en sentral rolle i ranet, og som en del av den indre kjerne i den organiserte gruppen. Dommen er fire år strengere enn i Gulating lagmannsrett.

Lars Erik Andersen
9 års fengsel. Han får betydelig straffereduksjon fordi han navnga Schumann som Klunglands drapsmann.

- Jeg har ikke fått snakket med Andersen, men i forhold til den klare økningen de andre ranerne har fått i Høyesterett, så går jeg ut fra at Andersen er fornøyd med den betydelige strafferabatten han har fått. Han har fått mer strafferabatt enn lagmannsretten, sier Andersens forsvarer Harald Stabell.

- Dette sender et betydelig signal ut i det kriminelle miljøet om at å forklare seg om andre gir betydelig rabatt, sier han.

Dommen er ett år strengere enn i Gulating lagmannsrett.

Alf Henrik Christensen
11 år for å ha vært sjåfør for ranerne. Dommen er tre år strengere enn i Gulating lagmannsrett.

Metkel Betew
16 års fengsel for sin rolle i ranet, men idømmes forvaring fordi Betew er dømt for flere ran tidligere, og at han synes å bagatellisere sine egne handlinger. Også for Betew var det uenighet i Høyesterett når det gjaldt forvaring, men flertallet mener likevel at han skal idømmes forvaring.

Dommen er fire år strengere enn i Gulating lagmannsrett.

Dan Pettersen
11 års fengsel for sin rolle som tilrettelegger før og etter ranet. Dommen er tre år strengere enn i Gulating lagmannsrett.

Johnny Thendrup
13 års fengsel for sin rolle på Domkirkeplassen. Hans tilståelse veier tungt, men Thendrup hadde samtidig en fremskutt rolle i ranslaget. Dommen er to år strengere enn i Gulating lagmannsrett.

William Pettersen
Får 4 års fengsel for medvirkning til ran. Han fikk samme dom i Gulating lagmannsrett.

Thomas Oscar Ingebrigtsen
Førstevoterende mener Ingebrigtsen skal dømmes til 4 år, hvor 3 år og seks måneder gjøres betinget. Ingebrigtsen får betydelig straffreduksjon for å ha hjulpet politiet under etterforskningen av Nokas-ranet. Dommen gjelder også en dom for salg av steroider i Asker og Bærum tingrett. I Gulating lagmannsrett fikk han 3 års ubetinget fengsel.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere